Recension: Ljuset vi inte ser (säsong 1) – fängslande historiskt drama

Recension: Ljuset vi inte ser (säsong 1) – fängslande historiskt drama

  • 4 x 55 min
  • Drama, Historia, Krig
  • Netflix
Oskar Gustavsson Klingenstierna
02 november 2023 kl. 15:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prisvinnande roman har blivit påkostad miniserie på Netflix

Andra världskriget tycks alltid fascinera film- och serieskapare. Det finns en aldrig sinande produktion av filmer och serier som utspelar sig i den miljön. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna har sett samtliga avsnitt av den nya miniserien som landar på Netflix idag och fängslas av den storslagna och berörande historien.

  • Skapare:
    Steven Knight & Shawn Levy
  • I rollerna:
    Aria Mia Loberti, Louis Hofmann, Lars Eidinger, Mark Ruffalo, Hugh Laurie m.fl.

De meriterade serie- och filmskaparna Steven Knight (Peaky Blinders) och Shawn Levy (Free Guy, Stranger Things) är tillbaka och levererar en miniserie på Netflix. Serien tar utgångspunkt i ett krigshärjat Europa där andra världskriget är i full gång. Det är den Pulitzer-vinnande romanen av Anthony Doerr som ligger till grund för historien om en blind fransk flicka och en pojke, som under kriget strider för Nazityskland, vars vägar korsas.

Jag ska inte sticka under stol med att jag till en början var skeptisk. Andra världskriget är vida berättat på film och i serier. Går det att hitta något nytt och spännande?

Det visade sig att det kunde man.

Recension: Ljuset vi inte ser (säsong 1) – fängslande historiskt drama
Den unga Marie-Laure (Nell Sutton) & hennes pappa Daniel (Mark Ruffalo) i "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix. 

Två vitt skilda huvudkaraktärer i ett krigshärjat Europa

Den blinda flickan Marie-Laure, som ung spelas av Nell Sutton och senare av Aria Mia Loberti, lever ett lugnt liv med sin pappa Daniel (Mark Ruffalo). De går till det lokala museet och lyssnar på fåglarna och bekantar sig med de sällsynta ädelstenarna.

Den som kan sin världshistoria vet att det som fransk medborgare blev, milt uttryckt, tuffa dagar i början av världskriget. Marie-Laurie och hennes pappa tvingas fly från Paris med sina eftertraktade ädelstenar. De slår sig ner i Saint-Malo där de träffar fastern Madame Manec (Marion Bailey) och farbror Etienne (Hugh Laurie) som är engagerade i motståndsrörelsen.

Recension: Ljuset vi inte ser (säsong 1) – fängslande historiskt drama
Werner (Louis Hofmann) i "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix.

Barnhemsbarnet Werner (Louis Hofmann) bygger egna radioapparater redan som litet barn och har radioapparaten som sin trygghet i livet. Han har stor glädje av att lyssna på en professor som berättar om allt möjligt, inte helt olikt P4-programmet Karlavagnen.

Trots återkommande varningar från befälen fortsätter han att lyssna en timme dagligen. Han kommer sedan att ta på sig rollen som den-som-går-efter-egna-order.

Handlingen sker parallellt med de två huvudkaraktärerna i olika årtal. Radiosändningarna är det centrala och det som håller karaktärerna samman. På pappret kanske det kan verka som en typisk ”Romeo & Julia”-historia med en kärlek som omöjligen kan få blomma ut. Det här är något annat, det är ingen sockersöt ungdomskärlek – detta är något mer moget.

Recension: Ljuset vi inte ser (säsong 1) – fängslande historiskt drama
Marie-Laure (Aria Mia Loberti) & farbror Etienne (Hugh Laurie) i "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix.

Påkostat på alla fronter men lider av ett krångligt händelseförlopp

Man behöver inte se långt in i serien för att förstå att det ligger bakom ett storslaget, påkostat och hundraprocentigt hantverksarbete bakom denna serie. Kostymerna, miljöerna, ljudet; ja allt är av högsta klass.

James Newton Howards (King Kong, The Dark Knight, Hungerspelen) musik sätter tonen i scenerna och är så pass briljant och genomarbetad som den bör vara i ett historiskt drama som detta. Ruffalo och Laurie gör i vanlig ordning stabila insatser, men det är framför allt Aria Mia Loberti, som även privat har en synnedsättning, och Louis Hoffman som får visa prov på högkvalitativt skådespeleri.

Det som tyvärr blir seriens akilleshäl, och som hindrar den ifrån att få full pott i betyg, är det olyckligt krångliga händelseförloppet. Det görs åtskilliga tidshopp under varje avsnitt och när man sett några avsnitt börjar man fråga sig själv vad som har hänt och vem som vet vad.

Med Knights och Levys tidigare erfarenhet borde det kunna gjorts på ett smidigare vis.

Sammanfattningsvis är det en oerhört binge-vänlig serie som berör på djupet. Den är spännande och är ett måste för alla som uppskattar ett starkt fängslande drama i historisk miljö.

Samtliga avsnitt av ”Ljuset vi inte ser” går att streama på Netflix från och med i dag, den 2 november.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL