Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"Kingdom" (säsong 1)

"Kingdom" (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Action, thriller
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
30 januari 2019
Jonatan Blomberg | Recension
30 januari 2019

"Kingdom" är ett smart, strålande vackert och fullständigt lysande zombiemästerverk.

Det finns mängder av filmer som med varierad framgång har låtit oss skrämmas och underhållas av zombier. På tv-sidan är det inte lika vanligt, även om "The Walking Dead" och "Fear the Walking Dead" är oerhört populära. Men deras popularitet kan mycket väl bero på att det i princip endast är de två serierna som en zombiefantast har att välja på.

  • Manus:
    Seong-hun Kim, Kim Eun-hee (skapare)
  • I rollerna:
    Doona Bae, Ji-Hoon Ju, Seung-ryong, Seong-hun Kim m.fl.
Kingdom
"Kingdom". Foto: Netflix

Det är inte längre sant. Nu finns nämligen även Kingdom, Netflix senaste originalserie som denna gången härstammar från Sydkorea. Ett land som för övrigt är känt för att vara en av de bästa producenterna av kvalitets-tv i hela världen. Ett faktum som tack vare Netflix börjar sprida sig ut i världen.

På filmsidan släpps det lyckade zombiefilmer avsevärt oftare, med olika spännande och innovativa tagningar på genren. Ur Sydkorea kunde vi exempelvis relativt nyligen låta Train to Busan ta oss med på en oförglömlig resa. När vi nu istället vänder blicken åt Kingdom, är det en av de mest genomtänkta, innovativa och härligaste zombieverken hittills.

Serien utspelar sig för ett antal hundra år sedan, min koreanska historia är inte den bästa, men gissningsvis någon gång runt 15-1600-talet. Korea styrs av en kung som plötsligt insjuknar och sedan inte syns till förutom av den unga drottningen och hennes fars närmsta män. Inte ens kungens egen son, kronprinsen, tillåts besöka sin egen far som behöver "vila".

I en annan del av det svältande landet vårdas några av en välkänd doktor. De får plötsligt kalasa på en köttgryta, som sedan visar sig vara början på slutet för mänsklighetens vanliga problem. På ett smart och innovativt sätt knyts sedan politiska maktkamper mellan "de lärda", adelsmän, kungligheter, bönder och köttätande zombier samman.

Kingdom
Doona Bae i "Kingdom". Foto: Netflix

Jag hade egentligen bara tänkt se ett eller två avsnitt av Netflix senaste originalserie, som jag visserligen hade höga förväntningar av, precis innan läggdags. Men aldrig hade jag kunnat ana vilken fullträff Kingdom skulle visa sig vara, och allt det där med sömn fick helt enkelt vänta.

Knappt sex timmar senare var jag klar, utan något att anmärka på. Om det finns några hål i den här storyn så har jag helt enkelt missat dem, för där satt jag plötsligt mitt i natten – mäkta imponerad. Ett helt fantastisk foto ackompanjeras av grymma skådespelare och en förvånansvärt intressant grundstory.

Min, för året, första fullpoängare dröjde bara 27 dagar. Något säger mig däremot att "Kingdom" kommer att vara minst lika aktuell när det är dags att sammanfatta årets bästa serier i slutet av året.