Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Intrusion (2021)

Intrusion (2021)

 • 1 tim 32 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
Axel Diedrichs | Recension
22 september 2021
Axel Diedrichs | Recension
22 september 2021

Inte din typiska Home Invasion-rulle.

Netflix nya thriller "Intrusion" har sin grund i den trånga Home Invasion-genren, men hittar sätt att bryta sig loss från formatets grepp. På gott och ont.

 • Regi:
  Adam Salky
 • Manus:
  Chris Sparling
 • I rollerna:
  Logan Marshall-Green, Freida Pinto, Robert John Burke m.fl.
Intrusion på Netflix.
Freida Pinto och Logan Marshall-Green. Foto: Netflix.

MER LÄSNING:

I "Intrusion" kastas idyllen omkull för paret Henry och Meera när deras drömhus vandaliseras och de attackeras av inbrottstjuvar. Vi som känner igen upplägget förväntar oss härifrån ett situationsbaserat gisslandrama. Men istället för att vara en film om hur paret måste hitta ett sätt att överlista sina förövare, tar berättelsen oväntade vägar. Henry lyckas ta dem ur knipan på ett sätt som väcker frågor om vem han egentligen är, och Meera kan inte låta bli att gräva i saken.

Det är ett smart upplägg att låta inbrottet i Henrys och Meeras kåk endast vara katalysatorn som nystar upp ett större mysterium. Och även om hennes jakt på sanningen om Henry inte är särskilt extraordinär i sig, är allting så här långt sevärt. Men allt eftersom blir den berättarmässiga ambitionen både filmens höjning och fall. 

Med tiden blir frågetecknen kring Henry allt fler och vi håvas in i ett ständigt trassligare nät. Kruxet med ett manus som hela tiden ska nästla in sig djupare med smarta vändpunkter är att de också måste författas vattentätt. Det blir svårt att köpa många av de hemligheter som uppdagas om Henry och antalet avslöjanden utan planteringar blir slutligen plågsamma. I den grad att underhållningsvärdet, som under filmens första halva funnits där, försvinner spårlöst. 

"Opererar lyckligtvis på en förlåtande genre."

Det finns gott om ambitiösa manus som inte håller vad de lovar. Lyckligtvis opererar den här filmens skapare på en förlåtande genre där nivån sällan är särskilt hög. Och när allting kommer omkring uppskattar jag att Intrusion – trots alla sina brister – undviker en klassisk berättarmall. Det finns dessutom ett par spännande scener som inte lär göra den thrillerlystna tittaren besviken.

"Intrusion" finns nu att streama på Netflix.

 

NÄSTA ARTIKEL