Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fear Street Part 3

Fear Street: Part Three - 1666 (2021)

 • 1 tim 52 min
 • Skräck
 • Netflix
Mimi Dahlén | Recension
16 juli 2021
Mimi Dahlén | Recension
16 juli 2021

Den sista delen i Fear Street-sagan

I tre veckor har vi följt hemskheterna i den lilla staden Shadyside och i finalen får alla frågor svar. En resa som har tagit tre århundraden bjuder på en sista plot twist som går över förväntan.

 • Regi:
  Leigh Janiak
 • Manus:
  Leigh Janiak, Phil Graziadei, Kate Trefry
 • I rollerna:
  Kiana Madeira, Olivia Scott Welch, Gillian Jacobs m.fl

Småstäderna Shadyside och Sunnyvale har alltid avskytt varandra. Sunnyvale frodas av framgång medan Shadyside präglas inte bara av fattigdom men också en mordvåg som aldrig tycks ta slut. I den första delen i triologin möter vi Deena (Kiana Madeira) på nittiotalet som inte kan komma över att flickvännen Sam (Olivia Scott Welch) inte bara lämnat henne utan också flyttat till staden de uppfostrats att hata.

Efter en bilolycka staplar Sam ut i skogen mellan städerna och blöder på marken. Uråldriga, onda krafter väcks med begäret efter hennes blod. Plötsligt är alla Shadysides ökända mördare återuppväckta från döden med ett enda mål - att offra Sam till häxan Sarah Fiers som är deras ledare. Deena och hennes vänner måste rädda henne.

Fear Street Part III
Foto: Netflix

LÄS MER: Fear Street: Part Two - 1978

Sedan den första filmens bitterljuva slut har vi rest tillbaka i tiden till 1978 där även systrarna Ziggy och Cindy tampas med Sarah Fiers förbannelse. I den tredje filmen reser vi tillbaka ännu längre, till 1666 och Sarah Fiers liv, där häxan själv ger en inblick i vad som egentligen blev ursprunget till myten som blev sann.

Bra men påskyndad

En del av mig hurrar Netflix för att tänka utanför lådan och dela upp berättelsen i tre filmer istället för en serie som annars hade varit väldigt förväntat av en streamingjätte som spottat ut seriehit efter seriehit. Samtidigt kan Fear Street-triologin sammanfattas som bra, men påskyndad.

Efter att ha följt dessa karaktärer i två filmer såg jag fram emot en blodig final och ren och skär hämnd. Snacka om min förvåning när jag trollbands mer av antagonisten Sarah Fiers på en timme än stackars Deena lyckats med på två filmer. Hennes liv var ett tragiskt sådant som mer än väger upp hennes aktioner i framtiden. Men allting vänds på sin spets när den första timmen drar ihop sig. Där man förväntar sig upptrappningen till evig hämnd som Denna slåss emot får man istället en kärlekshistoria som bevisar att allt inte är som det verkar.

Dessvärre stannar vi på 1600-talet bara i en timme för att sedan återvända till Deenas kamp om Sams liv. Det är nu filmen börjar få bråttom att knyta ihop säcken och det lider den av. Slarvig klippning och för mycket sammanfattande montage dödar den råa auran 1600-talet etablerat. Efter plot twisten - och det är en finfin sådan - går det käpprätt neråt för hjältarna på 90-talet som är väldigt blaha efter vad vi nyss sett. Men alla pusselbitar faller på plats, om än väldigt förhastat.

Fear Street
Foto: Netflix

LÄS MER: Loki säsong 2 - Allt vi vet

Det finns små guldkorn i Fear Street: Part Three - 1666 som höjer den över föregångarna. Till exempel blir ett ting som representerat skräck en symbol för kärlek och sådant måste man applådera. Med fler sådana smarta instick hade triologin blivit mer enhetlig och mer än bara tonårsskräckis.

Fear Street-triologin har varit en sviktande berg-och-dalbana med en sådär etta, en helt okej tvåa och en bättre trea (första halvan över förväntan). Den har överraskat med ordentlig gore galore och ett par finurliga karaktärer som sticker ut. Den tredje filmen ger ett värdigt slut på triologin med välbehövd karaktärsfördjupning och vändningar som serien törstade efter. Med detta som avslut är det inte bara en samling simpla skräckisar utan något alldeles särskilt.

Eftersom det finns fler böcker av R.L Stine som serien bygger på så är det inte helt omöjligt att till och med fler filmer i detta universum är att vänta.

NÄSTA ARTIKEL