Recension: Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte (säsong 1)

Recension: Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama
  • Netflix
03 maj 2023 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prequel-serien till "Familjen Bridgerton" lär inte göra fans besvikna

Efter Netflix succé med “Familjen Bridgerton” kommer nu en prequel-serie som kretsar kring drottning Charlotte och vad som skedde innan “Familjen Bridgerton” utspelar sig. Serien är underhållande och kommer med stor sannolikhet gå hem hos alla existerande fans, men den hade kunnat fokusera ännu mer på Charlotte och hennes liv.

  • Skapare:
    Shonda Rhimes
  • I rollerna:
    India Ria Amarteifi, Corey Mylchreest, Michelle Fairley, Sam Clemmett m.fl.

Som 17-åring gifts Charlotte (India Ria Amarteifio) bort till den brittiske kungen George III (Corey Mylchreest) och tvingas mot sin vilja flytta från hemlandet Tyskland. Till en början verkar det mesta helt i sin ordning och Charlotte faller snabbt för kungen, men efter vigseln visar det sig att hovet gömmer en stor hemlighet, vilken kommer prägla Charlotte för resten av hennes liv. 

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte är en prequel-serie till Familjen Bridgerton, där man får följa hur drottning Charlotte kom till makten och hur hennes kärleksliv med kungen såg ut innan händelserna som utspelar sig i originalserien. Utöver detta får man även stifta bekantskap med dem som står kungaparet närmast. Mycket fokus läggs på klassfrågan och huruvida folk av alla ursprung ska få rätt till titlar och få vara en del av societeten.

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte 2023
Corey Mylchreest och India Ria Amarteifio. Foto: Netflix

Intressant och underhållande prequel

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte är intressant och underhållande, inte minst för alla fans av Familjen Bridgerton. Som kostymdrama fungerar serien mycket bra och den historiska biten blandas med en modern känsla på ett snyggt sätt. Även om man inte har följt originalserien står denna prequel bra på egna ben och skapar ett intresse för karaktärerna oavsett om man är bekant med Familjen Bridgerton eller inte. Serien gör ett bra jobb att få tittaren att känna för karaktärerna och skapar förståelse för deras handlingar och beslut. 

Det som ger serien en extra udd är att scenerna skiftar mellan karaktärerna som unga och äldre, vilket ger serien ett djup. Detta bidrar till att man som tittare känner mer för karaktärerna när man får se vilka beslut tidigare i livet som tagit dem dit de är i dag. De små detaljerna som går att urskilja i alla flashbacks är lika underhållande som själva handlingen.

Det enda som blir aningen tradigt är när ett helt avsnitt läggs på att den stora hemligheten kommer fram och man får se alla händelser som redan skett, enbart ur ett nytt perspektiv. Detta hade kunnat göras på ett effektivare sätt istället för att lägga en timme på att se om allt som redan visats. 

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte 2023
Arsema Thomas. Foto: Netflix

En serie som väcker funderingar

Det är en subtil komisk ton som löper genom hela serien, vilken fungerar på ett mycket bra sätt. Även om den utspelar sig för flera hundra år sedan känns den modern i och med att vissa av de större frågorna som tas upp fortfarande diskuteras i dag. Balansen mellan livet på hovet och de mer existentiella frågorna är bra och det känns inte som att man får för mycket eller för lite av det ena eller det andra. Serien väcker funderingar samtidigt som den har ett högt underhållningsvärde. 

Drottning Charlotte är inte den mest charmerande av karaktärer, men man känner ändå för hennes öde. Däremot hade serien kunnat fokusera ännu mer på henne och hennes bakgrund. Så mycket tid läggs på hennes hovdam Lady Danbury (Arsema Thomas) och hennes historia, vilket gör henne till den mest intressanta karaktären. Arsema Thomas gör dessutom seriens absolut främsta skådespelarinsats och därför är det hon som stjäl rampljuset. I vissa avsnitt känns det till och med som att man knappt fått sett något av Charlotte, vilket blir smått vilseledande. 

“Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte” är en typisk Netflix-serie som man enkelt kan bingea på grund av att man helt enkelt bara vill fortsätta titta efter att ett avsnitt tagit slut. Är man ett fan av historiska dramer behöver man inte ens ha sett Familjen Bridgerton för att uppskatta denna serie då den är så pass stark att den kan stå på egna ben. Även om mer fokus hade kunnat läggas på Charlottes liv för att ge mer djup och betydelse till karaktären och vissa delar definitivt inte hade behövts eller kunnat kortats ner, fungerar serien mycket bra som helhet. Den lever absolut upp till hypen. 

“Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte” går att se på Netflix från och med den 4 maj. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL