Fyra ungdomar håller på med något mystiskt

Equinox (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama, Mystik
  • Netflix
29 december 2020 kl. 14:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

En av årets bästa serier är dansk och baserad på en podcast.

TV-serier baserade på podcasts är ett relativt nytt fenomen, men det finns några stycken som rönt relativt stora framgångar, såsom "Homecoming" och "Lore". För några år sen släpptes den danska podcasten "Equinox 1985" och nu har även den gått och blivit serie. "Equinox", som serien heter, har premiär på Netflix onsdagen den 30 december.

  • Skapare:
    Tea Lindeburg
  • I rollerna:
    Danica Curcic, Hanne Hedelund, Lars Brygmann m.fl.

När Astrid är nio år gammal försvinner hennes syster under mystiska förhållanden tillsammans med nästan hela sin skolklass under ett studentfirande. Kvar blir endast tre ungdomar som utreds noggrant av polisen för att försöka komma till botten med vad som egentligen hänt. Orsaken kan dock aldrig fastställas och utredningen läggs ner.

Många år senare är Astrid programledare för ett radioprogram när hon plötsligt blir uppringd av en person som påstår sig vara en av de överlevande från den mystiska händelsen. Hon blir chockad men även fast besluten att börja gräva i vad som egentligen hände hennes syster och de andra ungdomarna som försvann.

Ju mer hon gräver desto mer invecklat blir det, för att inte säga mystiskt. Det verkar som om händelsen har något att göra med den ockulta högtiden och ritualen Equinox som infaller på dagjämningarna. På grund av dessa övernaturliga kopplingar har hon väldigt svårt att få någon att ta hennes efterforskningar på allvar.

"Perfekt mix av realism och mystik."

Ett övergivet studentflak
Foto: Netflix.

Vad är det med danskar egentligen – kan de inte misslyckas med film eller tv? Får de något i modersmjölken som gör att allt de rör vid blir till silver och guld? Jag kan åtminstone inte minnas senast jag såg en direkt dålig film eller TV-serie från vårt grannland i söder. Den nya danska Netflix-serien Equinox är definitivt inget undantag.

Realism och mystik blandas i en perfekt mix i denna berättelse. Trots att det förekommer ganska starka övernaturliga element i serien så känns den trovärdig hela vägen igenom. Detta tyder på ett bra och välskrivet manus som får oss som tittare att acceptera den alternativa verklighet som presenteras för oss.

En annan sak som är väldigt bra är skådespeleriet. Allt från Danica Curcic i huvudrollen och Hanne Hedelund som hennes psykiskt instabila mor ner till minsta biroll. Kanske att Hedelund gör en något starkare prestation med tanke på att hon spelar både en yngre och en äldre version av samma karaktär i de två tidsperioder som skildras i serien. Där har de för övrigt gjort ett sånt övertygande jobb med skådespelerskans åldersmake-up att jag inte kan avgöra vilken som är hennes verkliga ålder.

Sammanfattningsvis så är "Equinox" en spännande och välskriven berättelse med fantastiska skådespelarinsatser från våra vänner i Danmark, som återigen visar att de är nordiska mästare på film och TV.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL