Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Enola Holmes (2020)

Enola Holmes (2020)

  • 2 tim 3 min
  • Drama, Äventyr
  • Netflix
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
07 september 2020
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
07 september 2020

Om den kända detektiven Sherlocks lillasyster Enola, skapad av författaren Nancy Springer.

Den största gåtan med "Enola Holmes" är var filmens potential tog vägen. Nathalie Leth är inte nöjd med Netflix nya film där vi följer Sherlocks lillasyster.

  • Regi:
    Harry Bradbeer
  • I rollerna:
    Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helene Bonham Carter m.fl.
Enola Holmes.
Foto: Netflix.

Likt sin storebror är Enola stark, modig och en jäkel på att lösa pussel med hjälp av ledtrådar. Detta visar sig vara till hjälp när deras mamma har försvunnit ut i tomma intet samma morgon som Enola fyller sexton. Kan Enola använda sig av ledtrådarna hennes mor har lämnat efter sig för att hitta henne igen? Kan sanningen bakom försvinnandet föra med sig konsekvenser?

Flera av filmens karaktärer är intressanta, mamma Holmes spelad av Helena Bonham Carter är en stark och målmedveten kvinna, med andra ord en stor förebild för Enola. Enolas två bröder spelas Sam Claffin och ögongodiset Henry Cavill. Sam som en stroppig och konservativ Mycroft är en intressant tolkning av karaktären. Henrys version av Sherlock är en mer lågmäld och mild karaktär än hur vi brukar se honom, både Robert Downey Jr. och Benedict Cumberbatch har spelat Sherlock som en mer högfärdig och extrovert detektiv.

Dessa personers närvaro är högst tillfällig och jag får inte lära känna dem så mycket som jag hade velat. För visst är det ett annat namn i filmtiteln? Tyvärr, ja.

Enola spelas av Millie Bobby Brown och jag var exalterad över att se henne i något annat än som Eleven i Stranger Things. Dessvärre är hennes karaktär lika tråkigt skriven som spelad. Enola för nästan hela tiden dialog med filmpubliken, samtidigt som hon tittar in i kameran, vilket innebär långa utlägg där det ständigt förklaras vad hon tänker och vad hon gör istället för att filmen på ett skickligt sätt visar det. En usel berättarteknik som man snabbt tröttnar på.

Dessutom kastar hon flera gånger kortvariga blickar in i kameran, vilket får mig att känna att hon som skådespelare inte är van vid att ha kameran där. Detta är såklart jättemärkligt för en skådespelare som varit aktiv i flera års tid. Tanken är väl att bryta den "fjärde väggen", men för mig är det mest bara distraherande.

Detta hand i hand med Millies styltiga skådespeleri får mig att själv vilja bege mig ut på äventyr i jakt på den försvunna potentialen.

För fler recensioner --> Scrolla vidare! Spana också in vår lista med årets bästa Netflix-filmer!

NÄSTA ARTIKEL