Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Zac Efron på resa i "Down to Earth with Zac Efron." Foto: Netflix

Down to Earth with Zac Efron (Avsnitt 1-3)

  • 8 x 38 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Sebastian Ahokas | Recension
11 juli 2020
Sebastian Ahokas | Recension
11 juli 2020

Zac Efron ger sig ut på en kunskapsgivande resa.

Problemen som klimatet möter har länge funnits på kartan. När Zac Efron åker ut på en resa i världen får vi ta del av kloka uppfinningar för miljön och lösningar som kan vara till fördel för framtida generationer.

  • I rollerna:
    Zac Efron, Darin Olien, Martin Riese, Anna Kendrick m.fl.

I den dokumentära miniserien "Down to Earth with Zac Efron" får vi hänga med när den nu 32-årige Efron och hans vän, hälsoexperten Darin Olien, åker på en upptäcktsresa runt jorden. Under resan är inte fokuset på fina stränder, coola nattklubbar eller sevärda turistattraktioner. Istället handler det om klimatet och hur vi kan leva på ett hållbart och hälsosamt vis.

Efron och Olien stannar bland annat till på Island för att undersöka hur ön får sin miljövänliga el, i Paris för att se vad som är så speciellt med deras vatten och Costa Rica för att se hur man kan göra ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Under resan passar duon även på att äta lokalt, träffa spännande människor och göra speciella saker på platserna som besöks.

Mycket intressant men spretigt.

För det mesta är "Down to Earth with Zac Efron" väldigt intressant, trots att miljöfrågor och klimatet vanligtvis inte är särskilt underhållande. Men här lyckas man hålla även det mest avancerade frågorna och ämnena på en relativt enkel och konkret nivå, samtidigt som man lyfter fram fakta på ett spännande sätt. Jag kommer bland annat på mig själv med att vara helt fast i ett flera minuter långt segment om hur vatten smakar. 

När man tänker på Zac Efron så är inte miljökämpe det första man tänker på. Därför är det rätt märkligt att Netflix valt just den dansanta och charmiga skådespelaren, som vi mer förknippar med komedier och klyschiga kärleksfilmer för ungdomar. Även om han faktiskt gör ett bra jobb och lyckas fånga mitt intresse så känns det inte riktigt som att han är genuint intresserad av klimatet, maten han får testa eller sakerna han får lära sig. Han räddas mycket av sin kameravana, men lyckas inte alltid se särskilt intresserad ut. Däremot gör han sig riktigt bra som programledare, särskilt när han får skoja till det, ta ut svängarna och vara sådär charmig som vi vet att han kan vara.

Tyvärr blir det också rätt spretigt. Man vill få med mycket och samtidigt vara mycket. Serien är en sorts blandning mellan Netflix-serien om mat i olika länder "Somebody Feed Phil", ett reseprogram som "När och Fjärran" och ett naturvetenskapligt program om klimatet, som man kunde få se i grundskolan. Även om seriens olika delar faktiskt är intressanta så tappar man lite på grund av att man vill få med så mycket, istället för att verkligen djupdyka i något. 

Sammanfattningsvis är "Down to Earth with Zac Efron" en intressant och underhållande liten dokumentärserie som förmodligen kommer att få dig både att överraskas, läras och ibland inspireras. Så här i pandemitider kan serien även vara en skön flykt till andra platser på jorden.