Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dolemite is My Name

Dolemite Is My Name (2019)

 • 1 tim 57 min
 • Drama, Komedi
 • Netflix
Oscar Vilhelmsson | Recension
25 oktober 2019
Oscar Vilhelmsson | Recension
25 oktober 2019

Eddie Murphy övertygar i Netflixs nya biopic.

"Dolemite Is My Name" är en biopic om mångsysslaren Rudy Ray Moore, som kom att bli en av 1970-talets mest fascinerande kändisikoner. Huvudrollen görs av Eddie Murphy, som bjuder på en övertygande prestation.

 • Regi:
  Craig Brewer
 • Manus:
  Scott Alexander, Larry Karaszewski
 • I rollerna:
  Eddie Murphy, Keegan-Michael Key, Craig Robinson, Da'Vine Joy Randolph m.fl.
Ur Dolemite Is my Name.
Ur Dolemite Is My Name. Foto: Netflix

I 1970-talets Los Angeles försöker skivbutikschefen och stand up-artisten, Rudy Ray Moore (Eddie Murphy), slå igenom och bli stjärna. Han har prövat sina vingar inom en rad olika underhållningsformer och kommit fram till att komedins värld är nästa testområde. Genom nyfunnen inspiration skapar han alter egot, Dolemite, och plötsligt ligger världen för hans fötter.

Rudy börjar turnera landet runt med sin stand up och släpper skivor, som gör honom till superkändis inom den svarta populärkulturen. Men det räcker inte, Rudy vill ha mer och bestämmer sig för att göra en film för att kunna nå ut till en ännu större publik. Han tar kontakt med manusförfattaren Jerry Jones (Keegan-Michael Key) och snart är produktionen som kommer gå till historien i full rullning.

Keegan-Michael Key som Jerry Jones i Dolemite Is My Name.
Keegan-Michael Key som Jerry Jones i Dolemite Is My Name. Foto: Netflix

Vi slungas rätt in i de funkiga områdena av Los Angeles som präglas av den svarta, urbana kulturen. Musik av Marvin Gaye spelas på radion och slagen på kavajerna täcker upp halva bröstkorgen. Eddie Murphy övertygar i rollen som den bittra skivbutikschefen med drömmar om ära och berömmelse, och backas upp av en stark ensemble som tillsammans skildrar en fascinerande historia om hur en svart man, mot alla odds, slog sig in på den kommersiella marknaden och blev så småningom erkänd som "Gudfadern av rap".

Dolemite Is My Name öppnar dörren till en annan sida av underhållningsindustrin. En sida som påtagligt visar skillnader på förutsättningar för att lyckas slå igenom mellan svarta och vita och hur det segregerade USA låter sin befolkning växa upp och leva i parallella verkligheter bredvid varandra.

Dolemite Is My Name är underhållande i sin helhet, men lyckas aldrig riktigt skapa den emotionella kopplingen de är ute efter. Istället blir det musiken, klädmodet och kontrasterna mellan den vita och svarta kulturindustrin som bär filmen in i mål som en sevärd biopic om en av 70-talets mest fascinerande kändisikoner.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL