Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali (2021)

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali (2021)

  • 1 tim 35 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
10 september 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
10 september 2021

Två pionjärer möts på nytt i Netflixdokumentär.

Dem gick fighter i såväl boxningsringar som vid talarstolar – sida vid sida bekämpade Muhammad Ali och Malcolm X orättvisor på broderlig manér. Detta fram tills att de gick från fränder – till fiender. Oskar Pettersson har sett Netflix nya dokumentär om hur bandet mellan de två jättarna bröts.

  • Regi:
    Marcus A. Clarke
  • I rollerna:
    Muhammed Ali, Malcolm X

MER LÄSNING:

Kampen för medborgerliga rättigheter under 50- och 60-talets USA har flera prominenta förgrundsfigurer. Två av de mest framstående i kampen mot rättvisa krokar återigen arm när Netflix nu släpper dokumentären Blood Brothers; ett något slätstruket återberättande om relationen mellan två av sin tids största. Med en stadig, om än lite väl bekväm hand återges den krokiga relationen mellan två hörnstenar inom amerikansk 1900-talshistoria – och arvet de lämnade efter sig.

Som fallet oftast är när det gäller dokumentärer som skildrar historiska och välkända människors liv får dess underhållningsvärde en liten tjuvstart tack vare just dess odiskutabelt intressanta studieobjekt. Detta är även fallet med Blood Brothers

Jag menar, svartvita videos från en drös av alla Muhammad Alis ikoniska presskonferenser? Sign me up. Årtal som fladdrar förbi knutna till historiska händelser? Yes, please. När väl det intresset är väckt är sedan frågan; bidrar dokumentären med något nytt? I fallet Blood Brothers är svaret ett rungande njae…

Visst, det är väl knappast alla som hört om hur Muhammad Ali och Malcolm X var så starkt sammankopplade med varandra under deras gemensamma livstid – men även om det är nyheter för vissa tittare så djupdyker inte dokumentären riktigt så mycket i varken dem själva eller deras relation som jag hade önskat.

Ouppnådd potential

Störst fokus riktas i dokumentären trots allt mot deras religion, något som till en början förde dem samman men som med åren också kom att bli den störst bidragande faktorn till deras osämja. Just där blir det tyvärr extra tydligt att dokumentären misslyckas med att uppnå sin fulla potential. Vad som vad var rätt eller fel i det laddade ämnet tas sällan upp utan narrativet både börjar och slutar till stor del med gamla bekanta som beskriver vad som hände framför en kamera.

Detta får sammanfatta bilden av en dokumentär som absolut kan vara intressant för dem som inte är så värst bevandrade i historien, men som främst fungerar som en aptitretare snarare än en fullgod huvudrätt.

"Blood Brothers: Malcolm X & Muhammed Ali" finns nu att streama på Netflix.

NÄSTA ARTIKEL