Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Baggio: Den gudomliga hästsvansen. Foto: Netflix

Baggio: Den gudomliga hästsvansen (2021)

 • 1 tim 31 min
 • Drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
30 maj 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
30 maj 2021

Visar att Baggio är mer än hästsvansen.

Man behöver inte vara en fotbollsnörd för att ha hört namnet Baggio, eller sett hans legendariska hästsvans. Dock behöver du älska fotboll eller veta en del om Baggio för att uppskatta Netflix nya film om honom.

 • Regi:
  Letizia Lamartire
 • Manus:
  Ludovica Rampoldi, Stefano Sardo
 • I rollerna:
  Andrea Arcangeli, Andrea Pennacchi, Valentina Bellè, Antonio Zavatteri m.fl

Roberto Baggio blev ett välkänt namn i sitt hemland och i den globala fotbollsvärlden redan när han var tonåring. Han lovordades tidigt och sågs som ett fenomen som skulle bli något riktigt stort. Men karriären blev inte så spikrak som Baggio och hans landsmän hade hoppats på.

Istället kantades hans karriär av många skador och dispyter. I filmen om hans liv får vi ta del av hans kamp med skador och auktoriteter, som han gärna ställde sig mot. Dessutom får vi en inblick i hans privatliv och något besvärliga familjesituation med en far som ständigt tryckte ner "Roby" när han var yngre.

En film lika hastig som Baggios löpningar.

Att Baggio var en speciell fotbollsspelare är välkänt och något som gång på gång påpekas i filmen. Därför är det sorgligt att fotbollen i filmen om honom känns platt och inte lyckas engagera. Vi får ett par korta och inte särskilt välgjorda fotbollsscener då och då, men dessa känns snarare som en utfyllnad är något viktigt och centralt. Istället är en hel del fokus på Baggios liv vid sidan av gräsmattan och hans relationer där. Dessa lyckas engagera något, men känns inte tillräckligt spännande eller intressant. Åtminstone inte i en film om en så duktig fotbollsspelare.

Att Baggio hade en speciell och tuff karriär är för fotbollssupportern även det bekant. Dessvärre har filmen för bråttom för att faktiskt ge tid åt viktiga händelser och perioder i Baggios liv. Filmen rusar på lika snabbt som Baggio själv sprang i sin peak och hoppar mer en gärna ett par år i tiden. Något som filmen ändå lyckas ge tid åt är Baggios buddhistiska sida. En sida som visserligen är en stor och viktig del av honom, men kanske inte lika viktigt som...jag vet inte...en avgörande match i ett världsmästerskap kanske? 

MER LÄSNING: Senaste nytt på Netflix!

I rollen som Baggio hittar vi Andrea Arcangeli som gör en bra och trovärdig insats. Även om håret hjälper en hel del att framhäva den italienske fotbollslegenden så lyckas Arcangeli bidra med mer än en gudomlig hästsvans i sitt porträtterande. Han får hjälp av ett par ytterligare bra skådespelarinsatser, bland annat av Andrea Pennacchi som spelar Baggios pappa. Dock är det inte tillräckligt för att höja filmen särskilt mycket.

Med tanke på att Baggio är en så unik spelare och uppenbarligen har en spännande bakgrund är det synd att man inte lagt mer tid på hans berättelse. Baggio: Den gudomliga hästsvansen får ses som en film som kastar bort en intressant historia om en spelare som berörde och förenade ett helt land med sin hästsvans och fantastiska fötter.

NÄSTA ARTIKEL