Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Awake. Foto: Netflix

Awake (2021)

 • 1 tim 36 min
 • Action, Drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
10 juni 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
10 juni 2021

Plötsligt kan ingen på jorden sova.

Precis som filmtiteln kanske avslöjar så handlar filmen "Awake" om att folk håller sig vakna. Av någon anledning kan människor helt plötsligt inte sova. Kommer räddningen hinna komma innan alla dör?

 • Regi:
  Mark Raso
 • Manus:
  Joseph Raso, Mark Raso,
 • I rollerna:
  Gina Rodriguez, Ariana Greenblatt, Lucius Hoyos, Shamier Anderson

En dag när mamma Jill (Gina Rodriguez) är ute och kör sin bil med sina barn händer det något i luften och all elektronik slås ut i hela världen. Senare visar det sig att den mystiska händelsen i luften även verkar ha gjort att ingen i hela världen kan sova.

Ingen förutom Jills 10-åriga dotter Matilda.

Ex-soldaten Jill förstår snabbt hur illa det kommer gå om ingen får sova och vad som händer när dagarna utan sömn blir allt fler. Hon bestämmer sig för att göra allt för att hennes barn, speciellt Matilda, ska lyckas klara sig när hon inte längre orkar. Nu gäller det bara att hitta en lösning på jordens sömnbristproblem innan hela jorden går under.

Till skillnad från alla andra så lyckas jag somna.

Jag vill ändå påstå att grundhandlingen i filmen ändå lovar gott och är spännande. Tyvärr blir resultatet allt annat än bra och det är verkligen inte spännande. Istället går det mesta till överdrift och jag sitter då och då och skrattar åt hur dåligt det faktiskt är. Frågorna blir konstant fler och luckorna i filmen är ibland större än luckorna i mitt sovschema jag hade som ung tv-spelsnörd.

Till skillnad från alla i "Awake" så lyckas jag faktiskt somna till när jag tittar på filmen.

Som barn var det värsta man kunde höra att man var tvungen att sova. Nu som vuxen, och speciellt framför filmen Awake, finns det nästan inget bättre. Något som man också lärt sig som vuxen är att filmer som har en handling som håller är en grundpelare för alla filmer. Det är något man verkar ha missat i Awake och istället satsat på dramatiska bilder och häftiga ljud.

Filmen blixtrar till då och då och bjuder faktiskt på lite spänning, men för det mesta är det en långtråkig transportsträcka till eftertexterna, och hoppet om att få svar på alla tusen frågor som dyker upp under filmens gång leder bara till besvikelse. 

MER LÄSNING: 10 klassiker på Netflix du måste ha sett

Trots ett svagt och ibland något komiskt manus så gör Gina Rodriguez allt hon kan för att det ändå ska bli något av filmen. Hon gör så gott hon kan, vilket i slutändan resulterar i en någorlunda godkänd insats. Men hennes insats räcker inte för att rädda filmen, särskilt inte när många av hennes skådespelarkollegor gör allt annat än ett godkänt jobb, utan snarare bidrar till att filmen känns mer komisk och överdriven än spännande.

Vid första anblicken i Netflix-katalogen ser filmen "Awake" ut som något i stil med "Bird Box". Men låt dig inte luras av filmens omslag eller lovande trailer, för det är långt ifrån lika spännande som "Bird Box". Detta är istället en kamp för att hålla sig vaken till eftertexterna och att inte tröttna helt.

MER LÄSNING: Nytt på Netflix i juni 2021

NÄSTA ARTIKEL