Army of the Dead. Foto: Netflix

Army of the Dead (2021)

 • 2 tim 28 min
 • Action, Skräck
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 09 juni 2021 kl. 12:06 | Publicerad 20 maj 2021 kl. 19:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Zack Snyder med blodig zombierulle.

För många är zombies långsamma och helt hjärndöda varelser – men inte för Zack Snyder. I hans nya zombierulle bjuds vi på en hel del gore och något revolutionerande zombies.

 • Regi:
  Zack Snyder
 • Manus:
  Zack Snyder, Shay Hatten, Joby Harold
 • I rollerna:
  Dave Bautista, Ella Purnell, Hiroyuki Sanada, Matthias Schweighöfer m.fl

Vanligtvis är Las Vegas invaderat av pengakåta turister, men i Army of the Dead är det blodtörstiga zombies som fullkomligt har tagit över staden. Som en sista lösning för att ta död på alla zombies har USA:s regering bestämt sig för att släppa en stor bomb över hela området och utplåna allt liv i området.

Men det är inte bara zombies som finns i Las Vegas. Den superrika Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada) har ett kassavalv fullt av pengar under ett av alla casinon i staden, som nu kryllar av zombies. Scott (Dave Bautista) får i uppdrag att samla ihop sitt eget A-team för att ta sig in i staden och få ut pengarna. Ett uppdrag som blir allt annat än enkelt – hur stenhårda människor han än lyckats samla ihop.

Dessutom måste de skynda sig innan bomben faller ...

LÄS MER:
Zombiens utveckling genom åren

Har allt en zombierulle ska ha – och mer.

Det har släppts många filmer och serier med zombies i fokus, men det har inte släppts många filmer som Army of the Dead. I den här rullen har Zack Snyder tagit sig tillbaka till sina rötter och filmen som kan ses som regissörens stora genombrott, Dawn of the Dead (2004). I hans nya zombierulle bjuder han oss på allt den typen av film ska ha: det är en hel del blod, det är maxad action och det allmän kaos i vad som är en explosiv heistfilm.

En av de stora skillnaderna mellan alla zombies i Snyders Army of the Dead och tidigare zombiefilmer, är att Snyders zombies är välutvecklade och helt saknar gränser. Snyder har låtit fantasin sväva fritt, vilket har resulterat i en film som stundtals är helt flippad och till och med lyckas överraska.

Samtidigt har Snyder kvar några av sina tidigare kännetecken som regissör, bland annat den fina användningen av musiken som viktig komponent – även i zombierulle. Och vilken musik han valt

MER LÄSNING: Nya skräckserier – läs på egen risk!

Filmen är som bäst när den får vara som mest flippad och som blodigast. Dessvärre sjunker den i kvalitet varje gång den försöker vara seriös och tar sig ibland på lite för stort allvar med onödiga känslor och relationer.

Ge oss bara blod och explosioner istället!

Dessutom verkar Snyder ha fortsatt svårt att trimma ner sina filmer. Förvisso är inte Army of the Dead i närheten av hans Justice League, men 2,5 timmar är fortfarande lite väl mycket för en zombierulle, hur underhållande den än må vara.

"Army of the Dead" är en film som tar tittarna på en rejäl åktur. Från mer eller mindre första bildrutan är det action och fart, med en hel del gore och blod.

Med banbrytande zombies, och en liten extra krydda i form av heist-handlingen, bjuder Zack Snyder på en zombierulle som skiljer sig lite från den typiska zombiefilmen – i positiv bemärkelse. Dock är den lite väl lång och ibland tar den sig själv på lite för stort allvar.

LÄS MER:
Zack Snyder's Justice League (2021)
10 zombiefilmer att liva upp helgen med

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL