Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Anelka: Missförstått geni. Foto: Netflix

Anelka: Ett missförstått geni (2020)

  • 1 tim 34 min
  • Dokumentär, sport
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
06 augusti 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
06 augusti 2020

Underhållande om än rörigt när fotbollens badboy talar ut.

I ungefär tjugo års tid var Nicolas Anelka i den franska pressens fokus, men inte bara för den fina fotbollen han stod för. Nu talar ex-anfallaren ut om sin livsberättelse i en underhållande Netflix-dokumentär, som emellanåt är lika ojämn som hans karriär.

  • Regi:
    Éric Hannezo
  • I rollerna:
    Nicolas Anelka, Thierry Henry, Didier Drogba, Arsène Wenger m.fl.

För den som inte är fotbollsintresserad säger förmodligen inte namnet Nicolas Anelka särskilt mycket. För oss andra är han förknippad med flera engelska som andra europeiska storklubbar och fina troféer – men också skandaler och bråk. 

När den nu 41-årige fransmannen talar ut i en dokumentär på Netflix får vi en tillbakablick på hans framgångsrika karriär, som också var fylld med motgångar. Här talar han om bråken med fotbollsförbundet, känsliga övergångar och det nya livet som flerbarnspappa i Dubai.

Som Arsenal-supporter själv har jag hört en del om den tidigare anfallsstjärnan, men främst om hans tid i norra Londonlaget. Därför var det redan intressant för mig att få en inblick i skandalomsusade rykten om en av fotbollens större Badboys. Att skaparna dessutom låta Anelka själv ta plats med egna tankar om fördomar och rykten som följt honom genom åren, gör bara saken mer intressant.

Ojämn fördelning av innehåll 

Det är mycket som ska med när man sammanfattar en tjugo år lång karriär på nittio minuter, plus tilläggstid, och det märks i dokumentären om Anelka. Här får vissa mindre viktiga stunder från hans karriär på tok för lång tid och spelrum, medan vissa spännande perioder mest omnämns i förbifarten: "Ah, just det. Jag spelade ju där i fyra år också." 

Jag kan ofta känna att man gör dokumentärserier som lika gärna hade kunnat pressats ihop till en film. Men i fallet Anelka hade filmen om hans liv tjänat på att få mer speltid. Dokumentären håller rasande högt tempo utan pauser, och kastar oss mellan olika städer och klubbar han figurerat i. Kanske är tempot en medveten koppling till Anelkas snabbhet på planen, men resultatet är oavsett allt för ofta rörigt.

Det finns en risk att "Anelka: Ett missförstått geni" blir en i mängden av sportdokumentärer i Netflix ständigt växande katalog. Men om du skulle halka över den kan jag garantera underhållning från start till slut, oavsett om du är fotbollsintresserad eller inte. Mycket på grund av allt det som hänt utanför gräsmattorna i Anelkas karriär.

 

NÄSTA ARTIKEL