Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Descent

The Descent (2005)

 • 1 tim 39 min
 • Skräck
Axel Diedrichs | Recension
02 december 2019
Axel Diedrichs | Recension
02 december 2019

Det är intensivt, det är klaustrofobiskt och mörkt... det är allt du kan önska av en skräckfilm!

 • Regi:
  Neil Marshall
 • Manus:
  Neil Marshall
 • I rollerna:
  Shauna MacDonald, Natalie Mendoza, Nora Jane-Noone, Alex Reid m.fl.

För att reparera sig efter en bilolycka ägnar änkan Sarah en weekend åt grottutforskning. Väl nere i grottan rasar utgången och Sarah med sina väninnor är instängd. Det som redan är en illa situation förvärras när de upptäcker att farliga varelser lever därinne och hungrar i mörkret.

instängd är en australiensk film gjord på liten budget men med stort hjärta. Det är en film där ångesten värker som mest, där rädslan skrämmer en som bäst och där plot-twists är på rätt plats.

Jag har sett instängd ett flertal gånger men det är aldrig enkelt och varje gång jag funderar på att spela filmen känns det som att jag befinner mig i lugnet före stormen... Jag ser framför mig dystopin där de mörkas armé närmar sig och jag tar på mig min utrustning bara för att finna den vara för bräcklig. The Descent genomborrar allt psykiskt skydd och du bara måste lida. Men du lider av rätt anledning: filmen är skrämmande bra!

instangd

Neil Marshall fick efter att filmen nått den amerikanska publiken kvitto på att han gjort ett bra jobb. 2007 hade The Descent tjänat in budgetpengarna tio gånger och jag tror att genidraget Marshall drog med filmen var att använda en kommersiell, vanlig skräckfilmsmall och sedan addera fräscha idéer med vågade vändningar. Det som också förstärker särprägeln i The Descent för mig är hur jag direkt kastas in i en slags empati för karaktärerna där ingen är ond eller ytlig. Ju längre det känns att jag känt en karaktär desto mer smärtar det när de utsetts för fara. I filmen är det djupa karaktärer som får dig att hålla andan så fort bara ens hårstrå är i fara.

För dig som, likt mig, älskar skräckfilmsgenren och suktar efter ett vasst äventyr kommer att fälla glädjetårar av denna icke politiskt korrekta film. The Descent tar inga fångar och sparkar röven ur populära franchiser som Halloween och Scream!

Spana också in vår lista med bra skräckfilmer!