Jag är Zlatan (2022)

Jag är Zlatan (2022)

 • 1 tim 40 min
 • Biografi, Drama, Sport
Sebastian Ahokas
15 januari 2022 kl. 16:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt känns äkta i den efterlängtade filmatiseringen om Zlatans uppväxt

2011 publicerades självbiografin "Jag är Zlatan Ibrahimović", skriven av Zlatan tillsammans med David Lagercrantz. Därefter har det varit en lång väntan på att få se den populära boken filmatiserad. Nu är biorullen äntligen här.

 • Regi:
  Jens Sjögren
 • Manus:
  Jakob Beckman
 • I rollerna:
  Granit Rushiti, Dominic Andersson Bajraktati, Cedomir Glisovic, Selma Mesanovic m.fl

För oss som bor i Sverige eller är fotbollsälskare på andra delar av planeten är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic uppväxt knappast något nytt. Redan när den nu 40-årige stjärnan slog igenom började tidningar och media uppmärksamma hans uppväxt i Malmöförorten Rosengård. I den både efterlängtade och försenade filmen Jag är Zlatan regisserad av Jens Sjögren får vi ta del av hans resa från den lilla grusplanen på gården till världens största fotbollsarenor och fotbollsklubbar. 

Lever till stor del på sin autenticitet.

När författaren David Lagercrantz och Ibrahimovic storsäljande bok släpptes 2011 kändes det som att en filmatisering inte var allt för långt bort. Nu, drygt tio år senare är den alltså här. Men frågan är om den verkligen är värd den långa väntan. Jag är Zlatan är både bra och sevärd, även om den inte bjuder på några större överraskningar.

Trots motgångar och problem i skolan, så väl som i familjelivet och i omklädningsrummen, vet Zlatan vad han kan och vill. Han ska bli bäst i världen och motbevisa alla. Handlingen är den typiska underdog-berättelsen och visar hur mycket Zlatan har fått kämpa för att nå dit han är idag. Det mesta i handlingen är bekant och det känns nästan som att vi får se den riktiga Zlatan växa upp framför ögonen på oss. 

Dominic Andersson Bajraktati som Zlatan Ibrahimovic. Foto: Nordisk Film.
Dominic Andersson Bajraktati som Zlatan Ibrahimovic. Foto: Nordisk Film.

 

För det är väl Zlatan som spelar sig själv? Nej, det är det såklart inte. Men det är verkligen en ruskigt bra castig av de två skådespelarna som spelar Ibra som ung (Dominic Andersson Bajraktati) och gammal (Granit Rushiti). Till och med Zlatans patenterade skratt och leende sitter perfekt. Det är just denna autenticitet som är filmens absoluta styrka. Allt känns äkta och utspelas på platserna där Zlatan faktiskt var. Bara att lilla grusplanen där han stod i timmar och sparkade boll är med är en liten, men viktig touch. Även Cedomir Glisovic i rollen som pappa Sefik känns äkta och bjuder på flera skratt.

Granit Rushiti som Zlatan Ibrahimovic.
Granit Rushiti som Zlatan Ibrahimovic. Foto: Nordisk Film.

"Jag är Zlatan" gör precis det den ska, varken mer eller mindre. Det är en underhållande och fin filmatisering av Zlatans uppväxt och väg till den absoluta toppen. Filmens absolut största styrka är dess äkthet och det känns verkligen som att vi får se på när Zlatan växer upp i Rosengård.

MER LÄSNING:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL