Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Impulse

"Impulse" (säsong 2)

  • 10 x 60 min
  • Action, drama, sci-fi
Jonatan Blomberg | Recension
28 oktober 2019
Jonatan Blomberg | Recension
28 oktober 2019

"Impulse" är serien du troligtvis inte har hört talas om men måste ge en chans.

I en värld där det känns som att det släpps fler nya serier varje månad än vad det finns timmar att se dem, är det kanske inte så konstigt att du inte har hört talas om Doug Limans fantastiska YouTube Original-serie "Impulse", men nu är det hög tid att kasta sig över den.

  • I rollerna:
    Maddie Hasson, Sarah Desjardins, Callum Keith Rennie, Daniel Maslany, m.fl.
Maddie Hasson i "Impulse".
Maddie Hasson i "Impulse". Foto: YouTube Premium

Doug Liman är regissören som framför allt är känd för Edge of Tomorrow och The Bourne Identity, men som även gjorde den halvbra teleporteringsfilmen Jumper. Liman har själv sagt att han inte blev nöjd med Jumper, utan att det var filmstudion som tvingade ut filmen i ett för tidigt skede. Impulse utspelar sig i samma teleporteringsvärld, men är nästan helt perfekt i sitt utförande.

SHandlingen kretsar kring tonårstjejen Henry, spelad av en helt fantastisk Maddie Hasson, som under den första säsongen plötsligt upptäckte att hon har förmågan att teleportera sig i samma stund som hon höll på att bli våldtagen. Bilen som hon teleporterade sig ur, imploderade till viss del och skadade hennes rike skolkamrat, som alltså bara var ögonblick ifrån att kunna lägga till våldtäktsman på sitt CV.

Sedan dess har Impulse handlat om hur den här händelsen har påverkat Henry fysiskt, men framför allt psykiskt. Hur hanterar man faktumet att ha klarat sig ifrån ett våldtäktsförsök, samtidigt som en stor utredning drar igång kring hur en av stadens rikaste ungdomar blivit överfallen i sin bil. Under den andra säsongen, som precis släppts i sin helhet för YouTube Premium-kunder men visas veckovis gratis för alla, får vi äntligen även veta mer om hennes teleporteringsförmåga.

Impulse säsong 2.
"Impulse". Foto: YouTube Premium

Denna gången får vi spendera en hel del tid med en karaktär, som vi under den första säsongen fick tydliga skurkvibbar av, men där allt kanske inte alltid är precis som de verkar. Det serien gör bäst är däremot att man fortsätter låta Henry och hennes psyke vara kvar i fokus. Teleporterandet är bara något som skaparen kryddar lite extra med för att ta serien till nästa nivå.

Det finns visserligen några delar i den nya säsongens andra halva som blir lite väl förutsägbara, fast med tanke på hur fantastiskt stark säsongsfinalen blir. så måste jag erkänna att det var värt det. Om det finns en serie i år som jag önskar att jag kunde få fler personer att våga testa, så är det utan tvekan Impulse.

För mer läsning, se vår lista över de bästa serierna från 2019.