Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Horizon Line (2020).

Horizon Line (2020)

 • 1 tim 32 min
 • Thriller, Action
August Klittmar | Recension
06 mars 2021
August Klittmar | Recension
06 mars 2021

Titta – vi klättrar på flygplanet och det går jättebra!

I den svenske regissören Mikael Marcimains internationella regidebut går allt fel. "Horizon Lin"' är en ineffektiv flygplansthriller där det är helt omöjligt att sätta sig in i passagerarnas utsatta situation.

 • Regi:
  Mikael Marcimain
 • Manus:
  Josh Campbell, Matthew Stuecken
 • I rollerna:
  Allison Williams, Alexander Dreymon, Keith David m.fl.

En ofokuserad flygplansthriller. Så kan man summera den svenske regissören Mikael Marcimains internationella regidebut. Det är faktiskt en smula obegripligt att resultatet inte blev bättre. Vi snackar ju om regissören som varit med och gjort två av de bästa svenska kriminalserierna genom tiderna Graven (20042005) och Lasermannen (2005). 

Vi har två personer i ett litet flygplan, Sara (Allison Williams) och Jackson (Alexander Dreymon), som det finns gott om friktion emellan på grund av deras trassliga relation. Vi har en pilot, Saras gamla polare Freddy (Keith David), vars uppgift är att flyga de två till en liten ö i den indiska oceanen. De ska besöka ett bröllop. Han får dock hjärtattack bakom styrspakarna och det blir upp till Sara och Jackson att se till att landa innan bränslet tar slut. 

Marcimain lyckas inte sammanfoga ovan nämnda element till en tilltalande helhet för oss tittare. Det känns som att han inte vet vad han ska fokusera på. Är det flygplanet eller människorna som är mest intressanta?

Ta bara filmens anslag: Vi presenteras för Sara och Jackson, som bröt med varandra men vars vägar nu korsas igen. Det gnistrar till, men de tycks samtidigt ha noll koll på vad de vill med sin relation. Det här ägnar filmen cirka 20 minuter åt. Är det en romantisk komedi à la Dumpad (2008) jag satt mig ner för att se? På filmens poster står det ju för bövelen ''FLY OR DIE''. Kom igen nu liksom  ge mig lite action!

Jo, det klart att relationen mellan Sara och Jackson ska etableras, men det hade kunnat göras på ett smidigare sätt. Det hade förmodligen räckt med lite snärtig dialog, några verbala mothugg dem emellan för att vi skulle fattat grejen. Men nej, filmen envisas med att grotta ner sig i deras relation som dessutom är rätt generiskt skildrad onödigt länge. 

Horizon Line (2020). Foto: SF Studios
Foto: SF Studios

Och sedan är det då biten som utspelas i flygplanet. Såhär: det blir aldrig spännande eller klaustrofobiskt. Snarare drar filmen åt att vara galet osannolik, och därför går det bara inte att sätta sig in i passagerarnas situation. Som när både Sara och Jackson är ute och klättrar på planet. Det är scener som hade passat i en James Bond- eller Mission: Impossible-rulle. Eller i en komedi i stil med Titta vi flyger (1980), som troligen är mer realistisk. I Horizon Line blir det bara effektsökande. 

Det är såklart svårt att spekulera kring ifall det är Marcimain som misslyckats med att gestalta Josh Campbells och Matthew Stueckens manus till filmen, eller om det är manuset det är fel på. Oavsett vad är Horizon Line ett magplask.

Filmen finns nu att hyra och köpa på diverse streamingtjänster, men tyvärr kan jag inte rekommendera den. Om ni känner för nagelbitande och sylvass action i luften, se 7500 (2019) på Amazon Prime istället. Där gör Joseph Gordon-Levitt i en fantastisk roll sitt bästa för att navigera ett flygplan som kapats av terrorister. En grym rulle. 

MER LÄSNING: De bästa filmerna 2021!

NÄSTA ARTIKEL