Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Very Ralph (2019)

Very Ralph (2019)

  • 1 tim 44 min
  • Dokumentär
  • HBO
Oscar Vilhelmsson | Recension
14 november 2019
Oscar Vilhelmsson | Recension
14 november 2019

Elegant propagandafilm om modeikon.

I detta intima porträtt följer vi modeikonen Ralph Lauren och hans livslånga karriär till internationell stjärnstatus. Ralph själv, tillsammans med familjemedlemmar, tidigare kollegor och vänner, berättar om hur karriären tog fart och form och så småningom gjorde honom till en av den amerikanska modeindustrins främsta pionjärer.

  • Regi:
    Susan Lacy
  • I rollerna:
    Ralph Lauren, Calvin Klein, Karl Lagerfeld, Tyson Beckford, Naomi Campbell m.fl.
Ralph Lauren
Ralph Lauren i dokumentären Very Ralph. Foto: HBO.

"Very Ralph" skildrar ett typexempel på "the American Dream" när en visionär kommer från ingenstans, skapar ett namn av sig och blir till slut någon som det talas om världen över. Från flera håll hyllas Ralph Lauren för sina revolutionerande idéer, våghalsiga risktaganden,och formandet av det amerikanska modet genom historien.

När man lyssnar till alla de som jobbat med Ralph genom åren verkar det inte finnas något den här mannen inte klarar av. En efter en berättar de vilken helt fantastisk person, familjemedlem, chef och vän han är. Ingen har något ont att säga, istället belyses alla hans enorma framgångar och unika sätt att tänka. Är han ens verklig denna Ralph?

Hela dokumentären känns som en enda stor propagandafilm i sin form och sitt innehåll. Med klassisk amerikansk patriotmusik i bakgrunden ser vi bilder på Ralph och människorna runt honom i alla hans hemmiljöer och på olika arbetsplatser. Porättet är alldeles otroligt ensidigt och onyanserat vilket ger känslan av en falsk och tillgjord bild av denna legend. Avsaknaden av kritik han fått ta emot genom åren blir obehagligt tydlig, och hela produktionen framstår snarare som en kampanjfilm än ett ärlig berättelse.

Men trots denna onyanserade vinkling är produktionen välgjord, fylld med intressanta och vackra klipp från både Ralphs privata arkiv och det offentliga. Very Ralph summerar hans liv och karriär på ett sätt som säkerligen kommer tillfredsställa hans fans och tillgivna kunder. Men som verklighetsskildrare måste man ta den med en ordentlig nypa salt.

För mer läsning, se vår lista över bästa filmerna 2019!