Tiger Woods dokumentär

Tiger (HBO-dokumentär, 2021)

  • 2 x 100 min
  • Dokumentär
  • HBO
10 januari 2021 kl. 12:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du behöver inte älska golf för att gilla ”Tiger”

Den tvådelade HBO-dokumentären om Tiger Woods, världens bästa golfare genom tiderna, bjuder på stjärnans uppgång, fall och återkomst i en något vinklad berättelse.

  • Skapare:
    Matthew Hamachek, Matthew Heineman
  • I rollerna:
    Tiger Woods m.fl.

Det finns väl knappast någon vuxen människa på vår planet som inte har hört talas om Tiger Woods? Golfaren som erövrade världen, för att sedan falla hårdare än vad som borde ha varit möjligt att återhämta sig ifrån.

Under de senaste åren har vi fått ta del av två oerhört välgjorda sportdokumentärer från ESPN kring O.J. Simpson (O.J.: Made in America) och Michael Jordan (The Last Dance). HBO:s Tiger når visserligen aldrig riktigt upp till samma nivå som ESPN:s fullträffar, men det råder ingen tvekan om att den tvådelade dokumentären har hämtat gott om inspiration från båda.

Handlingen i Tiger börjar med att vi får lära känna framför allt Tigers pappa, Earl Woods. Han var en amerikansk officer, som bland annat tjänstgjorde två vändor i Vietnamn, och en någorlunda framgångsrik basebollspelare i sin ungdom. Men det han framför allt kommer att kommas ihåg för är givetvis som sin sons golftränare, ett jobb som började redan innan Tigers första födelsedag.

Från första putten.

Vi får lära oss det mesta om både Tiger och hans pappa genom mängder av gamla intervjuer som gjorts med dem genom åren. Vilket överlag fungerar bra, eftersom det gjorts så otroligt många. Men vi får även ta del av nyinspelade intervjuer med folk från Tigers närhet, hans första stora kärlek, familjevännen som var med från början när pappan började träna sin son, golf-caddien som fanns där under de tolv succéåren samt älskarinnan, som blev början på slutet.

Problemet med samtliga nyinspelade intervjuerna är att ingen av dem har pratat ett enda ord med Tiger sedan ”skandalen” 2009. Ett faktum som dokumentärens skapare väljer att vinkla på ett väldigt specifikt sätt, som visserligen är intressant men samtidigt gör att det blir uppenbart att Tiger Woods själv inte har velat vara en del av dokumentären. Händelserna kring och efter ”fallet”, mellan 2009 och 2019 kokas därför ned till rena spekulationer och hans exfru (svenska Elin) nämns ytterst lite (och medverkar inte själv).

Dokumentären blir på grund av detta egentligen i princip enbart en sportdokumentär kring Tigers framgångar och motgångar på golfbanorna världen över, vilket i sig är en väldigt inspirerande historia. Försök själv att vinna U.S. Open med brutet ben. Men det hade definitivt blivit en ännu mer intressant dokumentär om vi exempelvis hade fått höra Tiger själv bemöta sina gamla vänners berättelser om honom. 

För mer läsning: Nya serier 2021 att se fram emot!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL