Recension: The Regime (2024) – Kate Winslet i politisk satir

Recension: The Regime (2024) – Kate Winslet i politisk satir

  • 6 x 50 min
  • Drama
  • HBO
Johan Samuelsson Krantz
02 mars 2024 kl. 18:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politiskt tumult i en fiktiv europeisk autokrati – Kate Winslet som despot

Följ med på en resa genom politiskt maktspel och korruption i HBO:s nya miniserie "The Regime" med Kate Winslet.

  • Skapare:
    Will Tracy
  • I rollerna:
    Kate Winslet, Andrea Riseborough, Matthias Schoenaerts, Martha Plimpton m.fl.

HBO:s senaste miniserie, dramat The Regime, är skapad av Will Tracy och är en politisk satir. Serien tar tittarna med på en fängslande resa in i en fiktiv centraleuropeisk autokrati som osökt för tankarna till de gamla europeiska envälde-staterna under 1600 och 1700-talet. Här är politiskt fulspel och personliga förräderier lika vanligt som att köpa mjölk.

Handlingen kretsar kring den hypokondriske kanslern Elena Vernham, porträtterad av Kate Winslet. Vernham har tidigare arbetat som läkare men nu lyckats ta över makten som fullvärdig despot. Hon befinner sig nu i en prekär situation, med sitt ledarskap hotat av interna konflikter och stigande paranoia.

Händelseförloppet tätnar ytterligare när den självspäkande soldaten Herbert (Matthias Schoenaerts) initialt introduceras som en personlig "fuktmätare" åt den inbillningssjuke kanslern. Herbert blir först behandlad som skräp. Men till följd av ett hjältedådigt ingripande lyckas han stiga såpass i graderna att han närmast kan liknas vid en levande snuttefilt. Plötsligt anförtror hon sig allt till honom. Från ingenstans blir Herbert det orakel som viskar sanningar i hennes öra och likt en häxdoktor helar henne med allehanda kvacksalverier. Hennes egen vilja liknar mer och mer en marionettdockas viljelösa dans allteftersom missnöjet och konspirationerna börjar gro bakom kulisserna.

Stillbild på Kate Winslet ur TV-serien "The Regime".
Kate Winslet i "The Regime". Foto: HBO

Som en politisk varningssignal – speglar vår tids oroligheter

Castingen i den nya serien är väl genomtänkt, speciellt med Matthias Schoenaerts som Herbert. Denna karaktär för något djupt obehagligt med sig då mycket av hans bakgrund först höljs i dunkel. Man förstår snabbt att han angränsar till någon form av trickster. Man vet inte helt huruvida han är hjälpsam eller manipulerande, underhållande eller farlig. Hans självspäkande och mörka förflutna vittnar om att ett djup som man helst inte vill avslöja direkt.

Det går inte att ta miste på The Regimes aktualitet med sitt antidemokratiska narrativ som fond. I den meningen har serien en större relevans än många andra, men den ska ju vara underhållande också – och inte bara åskådliggöra dagens politiska missförhållande i Europa. The Regime underhåller absolut med en relativt god förmåga att hålla tittaren på halster med snabba vändningar och en bra dialog.

Genomtänkt karaktärsarbete

Arbetet med den den lynniga despoten Elena Vernhams är påfallande grundlig. En sådan karaktär måste uppvisa alla attribut man kan förvänta sig av en despot och Vernhams karaktär är både impulsiv, skiftar i sin lojalitet och uppvisar stora irrationella tendenser. Kate Winslet är relativt övertygande och gör rollen dugligt. Ibland så smäller det dock till och hon uppvisar en tydlig självklarhet i sin rolltolkning.

På det hela taget är The Regime bitvis spännande och relativt genomtänkt, men det saknas fortfarande något som gör att serien får lite momentum i sin rörelse framåt.

"The Regime" har premiär den 4 mars på HBO Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL