Recension: Hacks (säsong 3) – fortsatt en av de vassaste komediserierna

Recension: Hacks (säsong 3) – fortsatt en av de vassaste komediserierna

  • 9 x 35 min
  • Komedi, Drama
  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 06 maj 2024 kl. 14:05 | Publicerad 02 maj 2024 kl. 17:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tv-serievärldens mest fascinerande relation fortsätter att leverera

Komediserien "Hacks" fortsätter att göra det mesta rätt när serien nu är tillbaka med sin tredje säsong. Innehållet är precis lika dräpande vasst som i tidigare säsonger – om inte ännu skarpare.

  • Skapare:
    Jen Statsky, Lucia Aniello, Paul W. Downs
  • I rollerna:
    Jean Smart, Hannah Einbinder, Carl Clemons-Hopkins m.fl.

Flerfaldigt Emmybelönade och kritikerrosade – och i Sverige oförtjänt förbisedda – Hacks är tillbaka, och den tredje säsongen fortsätter att imponera på samma sätt som tidigare. Det finns inte en komediserie på marknaden med lika skarp dialog som Hacks och relationen mellan huvudkaraktärerna är fortsatt fascinerande med sin unika komplexitet.

I den nya säsongen har det passerat ett år sedan den rutinerade komikern Deborah Vance (Jean Smart) klippte navelsträngen till sin protegé Ava (Hannah Einbinder). Deborahs karriär har fortsatt på framgångsvågen från deras lyckade samarbete och Ava har på allvar börjat hitta fotfästet som manusförfattare i Los Angeles. På pappret ser allt perfekt ut, men det är uppenbart att någonting skaver när de inte har varandra vid sin sida.

Klarar av sin stora utmaning utan problem

Det råder ingen tvekan om att hjärtat i den här serien är relationen mellan Deborah och Ava. Det är en relation som tänjer på gränserna för vad vänskap och mentorskap kan vara, och som upplevs som genuint fin – trots sin dysfunktionella grund av förtryckta känslor och medberoende mellan karaktärerna.

Därför går jag in i den tredje säsongen med viss oro, med tanke på att berättelsen nu tar vid med de två karaktärerna på var sina spår i olika riktningar.

Serien lyckas tack och lov hantera den utmaningen utan några större problem. Deborahs och Avas öden flätas snabbt samman igen på ett sätt som känns trovärdigt, och med osagda saker och sårade känslor i ryggsäcken växer sig deras relation till någonting mer, samtidigt som jargongen mellan dem är densamma.

Jean Smart är dessutom fortsatt enastående som Deborah Vance och även om Hannah Einbinder inte är på samma nivå som skådespelare är hon som född för rollen som Ava.

Recension: Hacks (säsong 3) – fortsatt en av de vassaste komediserierna
Foto: HBO Max.

En serie som vet vad den gör väl

Finns det något som Hacks skulle kunna kritiseras för, så är det att serien inte nödvändigtvis utmanar varken sig själv eller tittarna när det kommer till handlingen. Den förlitar sig helt på magin i Deborahs och Avas relation och strösslar det hela med en rad underbara bikaraktärer, men det väldigt få det-såg-jag-inte-komma-ögonblick i serien.

Men å andra sidan, varför återuppfinna hjulet när det rullar så smidigt som det gör?

Det här är en serie som vet vad den gör väl och att sitta och vänta på att den ska ta ut svängarna för mycket i nya riktningar hade sannolikt varit att skjuta sig själv i foten. Hacks behöver inte översentimentala eller effektsökande vändningar i handlingen för att vara fenomenal. Allt det där oväntade och emotionellt träffande får vi istället i mikrodoser, genom ett ständigt flöde av dräpande repliker, underfundiga samtidsobservationer och en personkemi mellan karaktärerna som det slår gnistor om.

Tre säsonger in känns det inte alltid nytt, men i jämförelse med många andra serier är det här fortfarande fräscht.

De första två avsnitten av "Hacks" säsong 3 (som recensionen är baserad på) finns nu att streama på HBO Max. Kasta dig över den nya säsongen så snart du kan – fler i Sverige måste få upp ögonen för denna fantastiska serie från Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL