Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Okänd soldat

Okänd Soldat (2018)

  • 5 x 53 min
  • Drama, Krig
  • HBO
Filmtopp
Sebastian Ahokas | Recension
06 juni 2020
Filmtopp
Sebastian Ahokas | Recension
06 juni 2020

Utdragen men gripande serie från skogarna i Finland

Krigsfilmer och serier är inget nytt. Inte heller när det kommer till Väinö Linnas klassiska roman om finska soldaterna, som gjorts i olika format.

  • Skapare:
    Aku Louhimies

  • I rollerna:
    Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen m.fl
.

”Okänd soldat” är baserad på Väinö Linnas klassiska roman om en finländsk kulsprutepluton och deras tre år långa kamp i Finland och Ryssland under det så kallade fortsättningskriget i mitten av 40-talet.

I serien får vi följa Hietanen, Koskela och Rahikainen i deras liv under dessa mycket krävande och hårda tider. Vi får se hur de tar sig fram genom ryssarnas maskineld, deras vilja att överleva och en hel del humor och skratt när fiendens gevär då och då tystnar.

Historien om plutonen är inte på något som helst vis ny. Efter att romanen släpptes i mitten av 50-talet har Linnas berättelse filmatiserats tre gånger och den senaste filmen har nu släppts i en mycket längre serieversion. Att en berättelse filmatiserats så många gånger säger en hel del tycker jag. För det är inte bara vilken krigsskildring som helst. Den täcker så mycket mer än bara vapen och död.

Det jag gillar med Okänd soldat är att man även får ta del av soldaternas inre kamp, relationer under kriget och ljusglimtar mellan kulsprutesalvorna. Allt är inte bara pang pang och stora pansarvagnar, utan här skildras även allt runtomkring. Hur ofta är det till exempel som vi i amerikanska krigsfilmer får se soldater ligga i mossan, mitt i en strid och skaka paralyserat av rädsla? Många starka scener under den fem timmar långa serien.

På tal om längden, fem timmar. Fem timmeslånga avsnitt. Det kan låta som en hel del för en krigsserie, men låt er inte avskräckas. När det kommer till HBO är det snarare ett gott tecken, speciellt när det kommer till krigsserier. Tänk bara Band of Brothers och The Pacific.

Något som också är lite speciellt med ”Okänd Soldat” är att den inte är amerikansk, utan finsk och utspelar sig här uppe i norr. Även om mycket känns igen från serier och filmer från Amerika så blir det inte riktigt samma sak när det utspelar sig i grannlandet. Dessutom på ett mycket välgjort och påkostat sätt. Intressant att se om Fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen, som jag själv inte visste allt för mycket om innan.

Sammanfattningsvis är ”Okänd Soldat” en mycket välgjord och genomgående välkomponerad serie. Det mesta känns igen från tidigare HBO-skapelser, på ett bra vis. Serien utlovar fem timmar underhållning i hög klass.