Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Cate Blanchett i Mrs America

”Mrs. America” (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 9 x 60 min
  • Drama
  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Recension
12 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Recension
12 april 2020

”Mrs. America” kommer att nomineras till alla TV-priser.

Baserad på verkliga händelser. Fantastiskt skådespel från en hel ensemble av grymma kvinnor, med den tvåfaldigt Oscarsvinnande skådespelerskan Cate Blanchett i spetsen. FX lär inte ha några problem med att jaga Emmynomineringar när det kommer till ”Mrs. America”.

  • Skapare:
    Dahvi Waller
  • I rollerna:
    Cate Blanchett, Uzo Aduba, Elizabeth Banks, Rose Byrne m.fl.

Det skulle väl möjligtvis vara i några av de manliga kategorierna, vilket kanske inte är så konstigt i en serie som handlar om kvinnornas frihetsrörelse i USA under 1970-talet. Men till skillnad mot vad man på förhand kanske skulle tippa vara seriens utgångspunkt, nämligen att följa någon av frihetskämparnas hårda kamp för jämställdhet, så är det den konservative aktivisten Phyllis Schlaflys (Cate Blanchett) kamp mot frihetsrörelsen som vi får följa.

När frihetsrörelsen använde sig av ”Miss America” på olika posters, för att måla upp hur en kvinnas rätt att välja olika saker i sitt liv inte skulle behöva vara beroende av att ha en make, skapade Schlafly ”Mrs. America” som ett sätt att samla alla amerikanska hemmafruar bakom sig. De tänkte minsann inte förminskas för sitt hårda arbete i (de gifta) hemmen över USA, eller se sina döttrar tvingas skickas iväg till skyttegravarna i något krig på andra sidan Atlanten.

Det ser ut att vankas succé.

Cate Blanchett i Mrs America
Foto: HBO Nordic.

Under en tid när det såg ut som en självklar seger för frihetsrörelsen, dök alltså Schlafly upp och gav de mer konservativa folkvalda männen en utväg… men hur mycket av detta höll egentligen vår huvudperson med om själv? Vi får under de tre inledande avsnitten följa Schlaflys och en rad andra viktiga kvinnors (på båda politiska sidor) liv och kamp.

Det är givetvis svårt att säga hur hög kvalitetsnivån kommer att ligga när hela säsongen finns att ta del av, men baserat på de tre första avsnitten så siktar man riktigt högt och flera av skådespelarinsatserna är redan på en nivå som kommer att generera Emmy-nomineringar till hösten (om vi nu får någon gala i dessa Corona-tider).

Det krävs dock att en ytterligare växel läggs i om den första säsongen ska nå hela vägen fram, men med tanke på att det är kvalitetskanalen FX som ligger bakom den här serien så vågar jag hoppas på det bästa.

För mer läsning, se vår samlingssida med alla nyheter på HBO.