Nu på bio

Det senaste på biofronten!

McMillions

McMillions (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 6 x 60 min
  • Dokumentär
  • HBO
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
07 februari 2020
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
07 februari 2020

"McMillions" är ett riktigt Happy Meal.

Om du inte kan få nog av true crime-serier så kommer McDonalds-skandalen i ”McMillions” utan tvekan att bli en av dina nya favoritserier.

  • Skapare:
    James Lee Hernandez, Brian Lazarte
  • I rollerna:
    Doug Mathew, Frank Colombo m.fl.

Netflixserien Making a Murderer gav oss två försvarsadvokater att falla stenhårt för. De gick rakt igenom rutan och pratade på ett sätt som kunde förarga alla som såg på serien – men framför allt så blev vi alla riktigt imponerade av deras advokatinsatser. Men vad har nu det med McMillions att göra?

I McMillions får vi lära känna den verkligen FBI-agenten Doug Mathew, som visar sig vara en otålig gåva till mänskligheten – och oavsett vad du tycker om fallet (som faktiskt är ganska intressant det med) så är det garanterat Doug som kommer få dig att fortsätta titta.

Själva handlingen i "McMillions" kretsar ett slags Monopolspel som McDonalds anordnade med jämna mellanrum under framför allt 90-talet. Tänk dig Kalle och chokladfabriken fast där du kunde skrapa loss en liten bit från varje meny du köpte av McDonalds och där det gick att vinna upp till en miljon dollar om du lyckades köpa rätt pomme-paket. Problemet var bara att det visade sig att någon hade lyckats rigga spelet och fördelade ut miljonvinsterna till olika familjemedlemmar (dock alltid med olika efternamn) och vänner genom åren.

Går undercover som TV-regissör.

När en liten slö FBI-avdelning i Florida fick nys om att det kunde vara något fuffens med McDonalds Monopolspel så landade det slutligen i knät på otålige Doug, en nyexad FBI-agent redo att visa vad han gick för. Serien berättas främst genom att vi får höra Doug berätta vad det var som hände, samtidigt som hans gamla kollegor klipps in för att berätta hur det egentligen var och hur jobbig (men det visade sig också duktig) energiknippet Doug var att arbeta med.

Doug, som drömt om att få arbeta ”undercover”, lyckas efter mycket om och men att arrangera ett sätt att samla gamla miljon-vinnare i ett hyllningsprogram, där han låtsas vara programmets regissör. Nu när vi efter alla dessa år får allt berättat för oss kan vi även njuta av det hobbyinspelade FBI-undercover-materialet, som till slut avslöjade den gigantiska och ofta helt otroliga historien. 

Hade det inte varit för att rättegångarna mot de inblandade drog igång dagen innan 9/11-attentaten i USA och fullständigt drunknat bland alla nyheter kring terrorattentatet så hade vi nog alla redan hört talas om McMillions-historien. Men nu får vi lyckligtvis äntligen chansen… och när det väl är dags att göra en långfilm av den här härvan så hoppas jag innerligt att Doug Mathew får spela sig själv.

Med sitt höga betyg kvalar McMillions in på vår lista över nya och bra serier från 2020.