Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
His Dark Materials

"His Dark Materials" (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 8 x 60 min
  • Äventyr, drama, sci-fi
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
19 oktober 2019
Jonatan Blomberg | Recension
19 oktober 2019

"His Dark Materials" bjuder på välgjort äventyr för hela familjen.

Sedan "Game of Thrones" tackade för sig i våras, har kampen och jakten efter nästa stora fantasy-serie officiellt dragit igång mellan de olika distributörerna. "His Dark Materials" kan däremot inte jämföras med "Game of Thrones", utan är istället en slags blandning av "Harry Potter" och "Narnia". En mycket underhållande sådan.

  • I rollerna:
    Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda m.fl.
Dafne Keen i "His Dark Materials".
Dafne Keen i "His Dark Materials". Foto: HBO Nordic

Under säsongens fyra första avsnitt, vilka har gjort tillgängliga för recensenter inför premiären, byggs och förklaras en ny fantasy-värld effektivt upp för alla som tittar. Med allt mer spoilerkänsliga avsnitt ju längre in i historien vi färdas.

His Dark Materials utspelas i en värld där din själ, eller ditt innersta väsen, och kropp är uppdelad men på sätt och vis magiskt sammankopplade. Din själ existerar nämligen utanför din egen kropp, i form av en dæmon. Det vill säga ett djur (exakt vilket avgörs efter puberteten, innan dess kan det ändra sig fritt), som kan prata och resonera på egen hand, men som aldrig kan vara mer än några meter bort från människokroppen, samt dör och förvandlas till något slags damm ifall dess mänskliga hälft dör.

Dessa dæmons är ett bevis på att HBO och medskaparen BBC har lagt ned sin beskärda del av energin bakom kulisserna för att få allt att se snyggt ut. Ni som följde Game of Thrones minns kanske hur jättevargarna fasades på grund av hur svårt det var att få dem att se naturliga ut, i His Dark Materials får vi däremot ett talande djur vid sidan om varje människa... och det känns inte det minsta onaturligt.

Lin-Manuel Miranda i "His Dark Materials".
Lin-Manuel Miranda i "His Dark Materials". Foto: HBO Nordic

I centrum av vår berättelse finner vi flickan Lyra (Dafne Keen, som gjorde huvudrollen i Logan) och inledningsvis är allt vi vet att det är något speciellt med henne. När hennes bästa kompis rövas bort av en liga, som av någon anledning kidnappar barn för något form av experiment, drar själva "äventyret" igång.

Serien är baserad på en boktrilogi av Philip Pullman, som redan resulterat i den misslyckade långfilmen Guldkompassen. Men till skillnad från då, har tekniken blivit bättre och berättelsen tjänar helt klart på att berättas i serieformatet. Om du sätter förväntningarna på en bra mix av Harry Potter och Narnia, snarare än Game of Thrones, kommer den första säsongen garanterat att överraska positivt som en av årets bästa nya fantasyserier.

Med sitt höga betyg kvalar His Dark Materials in på vår lista med riktigt bra serier från 2019.

NÄSTA ARTIKEL