Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Frayed. Foto: HBO

Frayed (säsong 1)

  • 6 x 44 min
  • Drama, Komedi
  • HBO
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
28 augusti 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
28 augusti 2020

Mycket välskriven serie med en del skratt

Jag kan inte påstå att jag har jättebra koll på hur det var i Australien på 80-talet eller att jag kan namnet på särskilt många kändisar "down under". Men det gör inget att jag inte förstår allt i "Frayed".

  • Skapare:
    Sarah Kendall
  • I rollerna:
    Sarah Kendall, Frazer Hadfield, Kerry Armstrong, Maggie Ireland-Jones m.fl
Frayed på HBO
Foto: HBO Nordic.

När Sammy Coopers rike man i London plötsligt dör tvingas hon och hennes två barn att lämna det rika livet i den brittiska huvudstaden och åka hem till hennes barndomshem i en liten ort i Australien. Hon påminns mer eller mindre direkt när flyget landar varför hon lämnade landet från början.

I sin gamla hemstad måste Sammy hantera en bråkig brorsa, som fortfarande bor kvar hos mamma, tidigare kärleksrelationer och en kraschad jobbkarriär. Samtidigt får vi följa hennes två tonårsbarn i deras nya tillvaro i en skola, med nya vänner och ovänner. 

Det görs sällan lyckade dramakomedier. Ofta läggs tyngden vid dramat där man försöker rädda humorn med framtvingade skämt. Eller så blir det för mycket humor som gör dramat till en felplacerad röra. Så är inte fallet med Frayed. Det är en välbalanserad serie där skämten är kvicka och oerhört roliga, samtidigt som det bjuds på intressanta intriger och ett överhängande mörker.

Färgstarka karaktärerna höjer serien

Avsnitten utspelar sig i en liten stad som faller offer för en hel del satir, där en del hånfulla skämt flyger över mitt europeiska huvud. Men det gör ingenting. De missade missade skämten vägs upp av så mycket annan humor, som på ett fint sätt bryter av de mer allvarliga scenerna. Jag gillar även hur seriens skapare Sarah Kendall, som även spelar huvudrollen, lyckas få med en hel del dold komik. 

Inte nog med att skämten i sig är välskrivna, seriens väldigt speciella och smått galna karaktärer känns varken överdrivna eller för mycket att hantera. Ihop med udda situationer tar de istället intressanta karaktärsutvecklingar.

"Frayed" är helt klart en serie jag hoppas på att få ser mer av. Sarah Kendall har verkligen lyckats skapa en vass dramakomedi.

För senaste nytt på HBO Nordic, läs här.

NÄSTA ARTIKEL