Dave (säsong 2, avsnitt 1-4)

Dave (säsong 2, avsnitt 1-4)

  • 10 x 30 minuter
  • Komedi, Musik
  • HBO
04 juli 2021 kl. 19:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dave fortsätter att vara en underbar vattendelare.

Tv-serien om den kämpande rapparen Dave ”Lil Dicky” Burd har delat tittarna mellan hat och kärlek sedan den första säsongen – och fortsättningen är minst lika bra.

  • Skapare:
    Dave Burd, Jeff Schaffer
  • I rollerna:
    Dave Burd, Gata, Andrew Santino, Taylor Misiak m.fl.

För lite drygt ett år sedan släpptes den första säsongen av Dave hos kvalitetskanalen FX i USA. Vår recensent då klarade av att sitta igenom två avsnitt innan det blev för många penisskämt och för lite igenkänning från skaparens avsevärt mer populära YouTube-videos. Slutbetyget landade på en tvåa av fem.

När jag själv rangordnade de 160 säsonger jag såg ifjol så landade serien på en väldigt respektabel 13:e plats på listan – det gick med andra ord lika bra att fullständigt älska den första säsongen.

Jag vet inte om det betyder att jag har en högre tolerans för penisskämt, av vilka det är många. Eller om man kanske bara måste kunna älska känslan av att låta en tv-serie, som är fullständigt oförutsägbar, dränka en med några av de mest udda små berättelserna som vi har fått ta del av på väldigt länge.

LÄS MER: Årets bästa serier

Det finns exempelvis stora liknelser med den hyllade tv-serien Atlanta, skapad och skriven av Donald Glover. Båda serierna kretsar kring en kämpande rappare som försöker att slå igenom, har en huvudperson med vissa problem i sin relation, har en lite oväntad kompis som hittar på de konstigaste grejerna och att varje avsnitt tycks kunna stå mer eller mindre för sig själv.

Så är det inte nästan lite av ett plagiat och det bara är min kärlek till Atlanta som lyser igenom när jag tittar på Dave?

Nej. För Dave Burd och Donald Glover har givetvis en väldigt annorlunda bakgrund och formar sina serier och ingångar till varje ny situation på väldigt olika sätt. Om man dessutom tar i åtanke att Dave Burd faktiskt är den framgångsrike rapparen Lil Dicky, en karaktär han skapade för att få en plattform att göra det han verkligen ville göra: nämligen skådespela och skriva manus för tv och film.

Det är troligtvis därför han väljer att flexa sitt manusskrivande snarare än sitt rappande i den egna serien om en fiktiv version av honom själv.

Den andra säsongen har möjligtvis inte riktigt lyckats nå upp till storheten som uppnåddes under den andra halvan av den första säsongen (den halva som vår recensent missade att se ifjol för övrigt), men jag kastar mig ändå alltid girigt efter varje nytt avsnitt så snart de släpps.

För jag vet aldrig var de kommer att sluta, mer än att det oftast är ganska sjukt. Eller med ett penisskämt, vilket i Dave Burds Lil Dicky-händer aldrig kan bli för mycket. I alla fall inte för mig.

Dave finns att streama på HBO Nordic i Sverige.

LÄS MER: De 100 bästa komedierna – enligt Edgar Wright

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL