Björnstad. Foto: Niklas Maipoix/HBO Nordic

Björnstad (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 5 x 55 min
  • Drama
  • HBO
Sebastian Ahokas
18 oktober 2020 kl. 20:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mörkret och kylan i Norrland lockar till starkt drama.

Den mycket efterlängtade och upphaussade HBO-serien baserad på Fredrik Backmans bok lever upp till förväntningarna och lite till, tycker Filmtopps recensent Sebastian Ahokas.

  • Skapare:
    Peter Grönlund
  • I rollerna:
    Ulf Stenberg, Tobias Zilliacus, Aliette Opheim, Miriam Ingrid, Jacob Nordenson m.fl

För den som inte läst Backmans kritikerrosade bok, så handlar "Björnstad" i grund och botten om NHL-stjärnan Peter Andersson som återvänder till sin lilla hemort någonstans i Norrlands mörkaste skogar. Väl hemma blir han snabbt varse om hur dåligt det går för hans gamla ort och framförallt bygdens stolthet Björnstad Hockey.

Det blir från genast en tuff utmaning för Andersson att lyfta laget och föreningen igen. Men det är inget emot den kampen som uppstår när bygden, laget och inte minst hans familj en dag skakas av en våldtäkt där den misstänkte gärningsmannen är lagets stora stjärna.

En ruggit välgjord serie

 

Ulf Stenberg och Aliette Opheim i "Björnstad".
Ulf Stenberg och Aliette Opheim i "Björnstad". Foto: HBO Nordic.

Svenska serier har tendensen att tidigt förlora sina tittares intresse. Det kan vara på grund av svagt manus, långsam handling eller undermåliga skådespelarinsatser. Björnstad har inget av det. Redan från första vackra och mörka bildrutan sugs jag in i regissör Peter Grönlunds otroligt välkomponerade adaption, och känner mig nästintill teleporterad till Norrland. 

De femtio minuter långa avsnitten känns autentiska rakt genom, oavsett om vi befinner oss i omklädningsrummet inför en hockeymatch, på fest efter en segermatch eller bara ute på den kyliga lilla stadens snötäckta gator. Sällan har porträtt av Norrland och machokulturen där känts så påtaglig och isande. En stor del av autenciteten ligger också i Grönlunds förmåga att få med sig amatörskådespelare som faktiskt levt i miljöerna. Hockeykillarna i serien är sannerligen hockeykillar och omklädningsrummet känns därför lika hårt och svettigt som det gör i verkligheten. Från dialekten, vemodet och mentaliteten till den kolsvarta och lätt klaustrofobiska omgivningen. 

Det är också i omklädningsrummet som en stor del av berättelsens viktiga budskap syns. Machokulturen är ständigt återkommande och en kärna i serien, i olika fattningar. Den genomsyrar inte bara hockeylagets omklädningsrum utan till viss del även bygden och dess mentalitet. Machokulturen blir än mer påtaglig genom seriens olika råa verklighetsporträtt.

Trots att jag bara sett de inledande två avsnitten av seriens fem stycken, kan jag med trygghet utse "Björnstad" till en av årets bästa svenska serier och den mest intressanta jag sett på länge. 

Missa inte Björnstad HBO Nordic.

För fler recension --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL