Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
And Just Like That

And Just Like That… (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 10 x 45 min
  • Drama, Komedi
  • HBO
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
09 december 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
09 december 2021

Sex and the könsidentitet

Glitter, glamour och tre vänner som aldrig riktigt har vuxit upp. Det är dags att återse de legendariska karaktärerna från kultserien "Sex and the City". Denna gången i det nya kapitlet "And Just Like That" som nu har landat på HBO Max.

  • Skapare:
    Michael Patrick King, Candace Bushnell
  • I rollerna:
    Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon m.fl.

Det börjar med ett coronaskämt som spinner vidare till ett skämt om att Samantha “den fjärde musketören” är död (det är hon inte, hon är i London). Trots den sexbesatta, favoritkaraktärens frånvaro blir vi snabbt försäkrade om att de grova skämten och den smarta dialogen fortfarande finns kvar. Här bjuds det på allt från obekväma situationer som att trampa på sin sons använda kondom till att behöva onanera framför någon.

Så vad gör våra damer när vi återser dem? Carrie har joinat en woke podcast där det snackas sex och könsidentitet. När det visar sig att hon är lite för pryd får hon tillsägningen  “step your pussy up” vilket tycks bli startskottet på nya sexuella äventyr.

Miranda dricker lite för mycket vin (kan eventuellt bli ett sidospår på detta längre fram) och läser en kurs i juridik, men får en stel start med läraren när hon använder sig av ett förmodat pronomen och sedan hamnar i en lång rant där hon lyckas bocka av det mesta som är känsligt i dagens samhälle.

Charlotte fortsätter att drilla sin älskade Harry och sina två barn – inte mycket nytt under solen med andra ord, men visst är det kul att återse deras jycke, Richard Burton.

And Just Like That fungerar oväntat bra

Under de första två snitten blir det tydligt att en del av seriens fokus kommer att – precis som det alltid varit – kommentera samtidens sexliv. Den som var orolig för att att And Just Like That skulle vara för de pryda, kan alltså slappna av. Man lyckas också med schysst balans boxas med vad som är woke utan att göra för stor grej av det hela. Utöver det återkommande samtalet om könsidentitet drivs det även om White Savior Complex.

Här finns också en del dramatik – särskilt mellan Carrie och Big – och det återstår att se hur manusförfattarna väljer att balansera komik mot drama. Min förhoppning är givetvis att man fokuserar på humorn. Sex and the City var alltid bättre som humorserie än dramaserie.

Att återuppväcka en gammal favorit är alltid risky business, men vi har sett det fungera förr – Cobra Kai är ett färskt exempel – och när det kommer till And Just Like That fungerar det bättre än vad många har befarat. Den som har PTSD efter andra långfilmen kan slappna av. Inte minst är det roligt att faktiskt få se kvinnor i 50-årsåldern både se ut som sin ålder och dessutom vara lika fräcka som när vi började bekanta oss med dem 1998. Det är inte lika djärvt, men det är långt ifrån den katastrof många av oss fans var oroliga för.

De två första avsnitten av And Just Like That säsong 1 finns nu tillgängliga på HBO Max.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL