Nu på bio

Det senaste på biofronten!

A Discovery of Witches

A Discovery of Witches (säsong 2, avsnitt 1-3)

  • 10 x 55 min
  • Drama, Fantasy
  • HBO
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
10 januari 2021
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
10 januari 2021

”A Discovery of Witches” öppnar fantasyåret starkt

Inledningen av den andra säsongen av ”A Disovery of Witches” bjuder på samma nivå av skådespel och handling som den första, men med ett ännu snyggare och mer imponerande foto.

  • Skapare:
    Lachlan MacKinnon, Deborah Harkness
  • I rollerna:
    Teresa Palmer, Matthew Goode, Malin Buska m.fl.

Jag tyckte redan när den första säsongen av A Discovery of Witches hade premiär under hösten 2018 att folk inte riktigt verkade kunna ta in det fina med den här serien. Handlingen i sig må vara en aning förenklad och kretsar kring forskaren Diana Bishop, som inte har en aning om vilka magiska krafter hon besitter, samt vampyren och biokemi-professorn Matthew Clairmont. 

När deras vägar korsas under jakten efter en antik (och sedan länge förlorad) bok om magins uppkomst, får vi tillsammans med Diana (Teresa Palmer) lära oss om hur häxor och vampyrer sedan länge är svurna fiender — men trots det finns ändå en slags obeskrivbar och förbjuden dragningskraft mellan de två huvudkaraktärerna.

Serien verkar även vara otroligt påkostad, vilket knappast kommer som en förvåning med tanke på att det är en samproduktion mellan brittiska och italienska Sky Atlantic, som även producerat The Young Pope och Gomorrah (serien). Gotiska slott, universitetsbibliotek och ett hoppande mellan Italien och Storbritannien såg imponerande ut redan under den första säsongen, men när vi nu hoppar ett antal hundra år bakåt i tiden så förvandlas serien plötsligt till ett övernaturligt kostymdrama á la Outlander.

Efter att ha bestämt sig för att gömma sig från sina nutida fiender och fortsätta leta efter boken tillsammans reser Diana och Matthew nästan ett halvt millennium i tiden. En tid Matthew redan levt som vampyr, vilket låter oss tittare få en bättre bild om vem han var då när han får spela sig själv fast 500 år yngre… samtidigt som Diana får lära sig allt mer om sina egna krafter, under en tid när häxor jagades och brändes på bål. 

De tre avsnitten som har skickats ut till kritiker inför premiären av den nya säsongen, är givetvis alldeles för få för att avgöra huruvida den andra säsongen kommer att fortsätta att imponera hela vägen in i mål. Men eftersom Sky lade en beställning på både en andra och tredje säsong samtidigt, kan vi tittare åtminstone vara trygga i vetskapen om att seriens skapare har kunnat planera de båda kommande säsongerna samtidigt.

Den svenska skådespelerskan Malin Buska (Advokaten) spelar häxan Satu Järvinen, som i början av den nya säsongen även påbörjar en ny träning kring sina krafter. Men då resten av de inledande avsnitten utspelar sig flera hundra år tidigare så återstår det att se hur stor del hon får i säsongens andra halva… men den tycks bli lika betydande som i den första säsongen.

MER LÄSNING: Nya serier 2021 vi ser fram emot!

NÄSTA ARTIKEL