Gunda med kulting

Gunda (2020)

 • 1 tim 33 min
 • Dokumentär
Uppdaterad 08 april 2021 kl. 11:04 | Publicerad 07 april 2021 kl. 21:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Vacker slow-tv med ett starkt budskap.

När dokumentärfilmaren Viktor Kossakovsky var fyra år fick han en gris som senare gick till slakt. Han blev därför vegetarian och har sedan dess velat göra en film om grisar. Många år senare släpper han dokumentären "Gunda" om där huvudpersonen är just en gris. Filmen, som produceras av Joaquin Phoenix, har svensk biopremiär fredagen den 9 april.

 • Regi:
  Viktor Kossakovsky
 • Manus:
  Viktor Kossakovsky, Ainara Vera
 • I rollerna:
  Gunda m.fl.

Har ni alltid undrat hur vardagen hos djuren på en bondgård ser ut? Då har ni kommit helt rätt. Bland djuren vi får stifta bekantskap med återfinns en luggsliten och enbent höna, ett gäng kor samt den stora stjärnan, suggan Gunda som under filmens lopp föder upp en kull med kultingar.

Med vackert svartvitt foto, ofta statisk kamera och mestadels långa tagningar får vi följa det stilla livet hos ovan nämnda djur. Riktig slow-tv med andra ord, fast med ett starkt budskap. Filmens regissör Viktor Kossakovsky säger själv att filmen är tänkt att ändra tittarens syn på djur för uppfödning. Han har även stöttning av ingen annan än Hollywoods favoritvegan Joaquin Phoenix som är exekutiv producent till filmen.

Enbent höna
Foto: Folkets Bio

Gunda känns dock aldrig som propaganda utan ger bara ett annat, mer personligt perspektiv på djur som i vanliga fall bara ses som en produkt. Alla djuren i filmen tycks ha sin egen personlighet och det var lätt att få sin egen "favoritkaraktär" att ömma lite extra för.

Det finns emellertid en specifik scen där min förståelse för Gunda försvann helt för ett ögonblick och jag började tänka att det kanske inte är så dumt med lite bacon ändå. En av hennes kultingar är lite svagare än de andra vilket Gunda lägger märke till och tar hand om på ett till synes ganska rått och kallblodigt sätt. Efter ett tag sjönk det dock in för mig att det bara är naturen som har sin gilla gång och mot slutet av filmen har hon återigen min fulla sympati.

Gunda är inte bara en rekommendation till er som vill ha hjälp på traven att bli vegetarianer. Det är även en otroligt vacker och stämningsfull film som de flesta kan få ut något av.

VIDARE LÄSNING:

Dessa dokumentärer kan du streama kostnadsfritt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL