Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Greta Thunberg. Foto: TriArt

Greta (2020)

 • 1 tim 37 min
 • Dokumentär
Gustav Larsed | Recension
18 november 2020
Gustav Larsed | Recension
18 november 2020

Ett närgånget porträtt av den lilla tjejen bakom de stora rubrikerna.

Efter Coronapandemins intåg i världen samt ett visst val i USA fanns det inte längre något utrymme i media för Greta Thunbergs kamp att rädda klimatet. Nu kommer däremot en dokumentär om denna mirakeltjej med den enkla titeln ”Greta”. Är det något som skulle kunna skifta tillbaka fokus till henne och klimatfrågorna så är det detta gripande och närgångna porträtt med regi av Nathan Grossman.

 • Regi:
  Nathan Grossman
 • Manus:
  Olof Berglind
 • I rollerna:
  Greta Thunberg, Arnold Schwarzenegger, Emmanuel Macron m.fl.

Sensommaren 2018 började en ung tjej vid namn Greta Thunberg regelbundet skolstrejka för klimatet utanför Sveriges riksdag. Hennes initiativ uppmärksammades i media och togs sedan efter i liten skala på andra platser i världen. Det dröjde dock inte länge innan det växte till en av de största rörelserna någonsin. Greta blir inbjuden till en mängd klimatmöten som hon åker skytteltrafik mellan med tåg eftersom hon inte vill flyga på grund av klimatet.

Nästan exakt ett år efter hon satte sig utanför riksdagen för första gången är Greta inbjuden att tala på FN:s klimatmöte i New York. Detta blir ett problem då det som bekant inte går några tåg till USA. Hon löser detta genom att gå ombord på en segelbåt som ska ta henne hela vägen över Atlanten.

Allt detta känns säkert redan igen de flesta, men vem är egentligen den lilla tjejen bakom de stora rubrikerna och hur har de senaste två åren påverkat henne? Det får vi svar på i denna nya dokumentär där vi kommer väldigt nära Greta och hennes familj.

Gretas prestationer är som jag nämnde tidigare redan bekant för de flesta av oss. Trots detta är det oerhört imponerande att se dem igen på nära håll, ur hennes eget perspektiv. Det är precis lika intressant och bitvis även gripande att komma nära personen Greta. En ganska skör och bräcklig tjej, som tack vare sin förmåga att vara extremt påläst kan tuffa till sig när det behövs och därmed sätta vem som helst på plats.

Jag trodde på förhand att en film om Greta skulle kännas överflödig med tanke på all rapportering som redan gjorts kring henne, men där var mina farhågor helt och hållet omotiverade. Tack vare det närgångna porträttet av Greta och hennes närmsta krets tillför filmen något nytt.

Ni som redan sett storheten i Gretas företaganden kommer bara att få det bekräftat i och med den här filmen. Kanske att den till och med kan få några haters på fall.

"Greta" är en av tre filmer som fick chansen att bli Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2021. De övriga två var "Om det oändliga" och "Charter". Äran gick sedan på "Charter".

NÄSTA ARTIKEL