Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Charter blir Sveriges Oscarsbidrag

Charter blir Sveriges Oscarsbidrag

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2020

Vann över "Greta" och "Om det oändliga".

Det hyllade svenska dramat "Charter", som skrivits och regisserats av Amanda Kernell blir Sveriges Oscarsbidrag inför galan i april.

På Svenska Filminstitutets kortlista fanns dokumentären "Greta" om Greta Thunberg, Roy Anderssons Cannes-vinnare "Om det oändliga" och Amanda Kernells familjedrama "Charter". Den sistnämnda blir nu Sveriges Oscarsbidrag. Härnäst återstår det att se ifall Oscarsjuryn nominerar väljer att nominera den till galan 2021.

2014 var Amanda Kernells hyllade debut Sameblod nära att bli Sveriges Oscarsbidrag, men fick se sig besegrad av Ruben Östlunds situationsdrama Turist. Nu tar hon revansch med Charter, familjedramat som fått stående ovationer av den svenska kritikerkåren. Filmen toppar Filmtopps lista på årets bästa svenska filmer där den ser ut att vara kvar när året senare ska summeras. 

Charter är en av cirka 90 filmer som skickas till Oscarsjuryn, som till i februari ska rösta fram vilka som går vidare till topp tio. Därefter ska tio filmer bli fem, som då alltså nomineras och gör upp om guldstatyetten. Nomineringarna kommer att tillkännages den 15:e mars. Oscarsgalan äger rum söndagen 25 april 2021.

"Charter" handlar om en mamma som mitt uppe i en skilsmässa drar iväg med sina barn på en högst påfrestande och utmanande charterresa.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL