Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Goliath Amazon

"Goliath" (säsong 3)

  • Drama
Jonatan Blomberg | Recension
12 oktober 2019
Jonatan Blomberg | Recension
12 oktober 2019

"Goliath" bjuder på en av årets sjukaste säsonger hittills.

Talande bläckfiskar i "The OA" och mentala tidsresor i "Undone" slår kanske den tredje säsongen av "Goliath" i galenskap, men utöver det känns serien ohotad. Advokatdramats tredje säsong lär onekligen dela sin publik i två läger, där gränsen mellan hat och kärlek är svårare än vanligt att avgöra.

  • I rollerna:
    Billy Bob Thornton, Tania Raymonde, Dennis Quaid, Amy Brenneman, m.fl.
"Goliath".
Dennis Quaid och Amy Brenneman är den tredje säsongens onda dollarmiljardärer i "Goliath". Foto: Amazon Prime

Goliath har alltid balanserat på gränsen till att vara slags förhöjd verklighet, nästan som tagen ur en serietidning där superhjälten bara råkade vara en envis advokat... helt utan några egentliga superkrafter, till skillnad från Matt "Daredevil" Murdock i Marvel-världen. Redan under den första säsongen var antagonisten mer eller mindre en svinrik "superskurk", som nu dessutom kommer tillbaka i den tredje säsongen.

Handlingen kretsar likt föregående säsonger inledningsvis kring ett till synes obetydligt litet fall, med små vinstchanser men med någon slags personlig anknytning till vår huvudperson, advokaten och alkoholisten Billy McBride, spelad av en ofta fantastisk Billy Bob Thornton. Efter lite grävande och en och annan återvändsgränd lyckas man däremot alltid hitta ett gigantiskt företag/mäktig politisk person/dollarmiljardär, som egentligen ligger bakom "säsongens brott" och får agera Goliath till vår David (som i vårt fall alltså heter Billy).

Under årets säsong är det "torkan" i ett samhälle utanför Los Angeles som gjort att alla invånare helt saknar vatten, eftersom traktens viktiga och stora odlingar måste vattnas för att inte torka ut i värmen. Problemet är bara hur och var ifrån dessa odlingar pumpar sitt vatten... och faktumet att en och samma person verkar äga dem alla.

Beau Bridges i "Goliath".
Beau Bridges har en av de större birollerna under säsongen, framför allt under de "sjukare" avsnitten av "Goliath". Foto: Amazon Prime

Thornton vann faktiskt en Golden Globe för sin rollprestation under den första säsongen, vilket kanske just då inte var helt välförtjänt (Amazon Prime lade ner stora pengar att marknadsföra serien till juryn det året), men har växlat upp under de två följande säsongerna. I den tredje säsongen har man däremot även introducerat någon form av övernaturliga droger från ursprungsbefolkningen vid ett kasino, där Billy bor under säsongen, vilket gör att dörren till några riktigt sjuka (men förvånansvärt underhållande) avsnitt kastas upp.

Medan jag tittar på säsongen har jag svårt att avgöra om jag fullständigt hatar den, eller älskar den mer än allt annat jag sett i år. Jag pendlar mellan att ge vårt lägsta betyg till vårt högsta, från en scen till en annan. Men med tanke på att man på något sätt ändå lyckas få ihop historien, och på sätt och vis samtidigt knyter ihop den tredje säsongen med båda de föregående, så tror jag faktiskt att jag älskar den. Fast eftersom jag ibland nästan hatar den, känner jag mig tvungen att sänka helhetsbetyget åtminstone ett snäpp.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!

NÄSTA ARTIKEL