Framåt

Framåt (2020)

 • 1 tim 42 min
 • Äventyr, Animation
Uppdaterad 10 mars 2020 kl. 08:53 | Publicerad 05 mars 2020 kl. 14:32
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med "Framåt" väcker Pixar sin magi till liv.

I "Framåt" fortsätter Pixar att beröra stora teman. Denna gången behandlas sorgen av en förälders bortgång samtidigt som det riktas pikar mot vår moderna värld.

 • Regi:
  Dan Scanlon
 • Manus:
  Dan Scanlon, Jason Headley & Keith Bunin
 • I rollerna:
  Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer m.fl.
Stillbild ur Pixars "Framåt".
Foto: Disney.

I Pixars bioaktuella ”Framåt” står två bröders relation i centrum. Den ena, Ian, har precis fyllt 16 år. Han ser ut som arketypen för hur en tonåring skissats upp genom åren i Disneys filmuniversum. Osäker, tanig, blyg, men med en ovanlig förmåga som filmen spinner på. Hans bror, Balder, är raka motsatsen och är extremt passionerad över allt som har med magi att göra. Han saknar dock sin broders magiska förmåga.

När bröderna var små gick deras pappa bort i en sjukdom och Ian har inga minnen alls av sin far. Men på sin födelsedag får han en trollstav av sin mor, ett arv från fadern, som innan sin bortgång gav instruktionen om att den skulle ges till bröderna när de båda fyllt 16.

Genom trollstaven finns en möjlighet för Ian och Balder att få träffa sin pappa igen, men blott för en dag. Allt som behövs är en korrekt uttalad trollformel och kraften från en speciell sten, som följde med i paketet. Något går dock ordentligt fel när pappan skall trollas fram. Stenen går sönder och istället uppenbaras endast deras pappas underkropp.

 Ur paniken och desperationen får Balder en idé. Bröderna ska leta upp en ny magisk sten för att göra om processen och i resten av filmen följer vi deras sökande i ett fartfyllt äventyr.

Motorcykel älvor och blinkningar mot vår egen värld.

”Framåt” tar en stund på sig att kicka igång. När den väl gör detta är filmen bitvis väldigt rolig och som helhet en perfekt familjefilm att se tillsammans. Här finns något för alla, vuxna som små. Det som utgör formeln för framgången till Pixars produktioner.

 En av filmens premisser består att välden inte befolkas av människor, utan av troll, alver, feer och andra väsen. De har dock tappat bort all sin magi som en gång var fundamentet i deras värld. Istället har allt fasats ut av modern teknologi och kommersialiserats. Varför flyga när det finns flygplan? Det är en kul idé och en blinkning till det absurda i vår egna värld.

Pixar har genom sina olika filmer aldrig tvekat med att beröra större teman, som liv och död. Kärnan i Framåt, hur avsaknaden av en förälder påverkar och sätter spår i en människa, landar till slut till att bli till något berörande. Det finns dock episoder som är för sentimentala och överarbetade, vilket gör att filmens första del står stilla. De humoristiska inslagen är likaså rätt barnsliga i denna del, till skillnad mot hur det sedan artar sig. Som roligast är det när älvorna gör entré i form av ett motorcykelgäng.

Trots sin ljumma inledning är "Framåt" en film att rekommendera.

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL