Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Countdown (2019)

Countdown (2019)

 • 1 tim 30 min
 • Skräck
Charlotte Brange | Recension
18 november 2019
Charlotte Brange | Recension
18 november 2019

En film om en app som kan förutspå ens dödsdag? Exakt lika fånigt som det låter.

I teknologi-skräckisen "Countdown" ska en app skrämma livet ur huvudpersonerna, men för oss i publiken är det mest skrämmande tröttsamt.

 • Regi:
  Justin Dec
 • Manus:
  Justin Dec
 • I rollerna:
  Elizabeth Lail, Jordan Calloway, Peter Facinelli m.fl.
countdown movie
Foto: SF Studios.

Quinn är en nybliven sjuksköterska som arbetar passionerat och helhjärtat med att rädda liv. På sjukhuset möter hon Evan, som skadats svårt efter att ha kört rattfull, men tycks vara rädd för värre saker än konsekvenserna av sitt snedsteg. Han har nämligen av app som förutsäger att hans liv kommer att ta slut om 19 timmar.

Evans flickvän avled under mystiska omständigheter dagen innan och appen hade rätt på sekunden när hon skulle dö. Nyfiket bestämmer sig Quinn nyfiket för att ladda ner appen Countdown och ser till sin fasa att hon ska dö om tre dagar…

För att få kött på benen kring den ganska enkla appen väljer filmskaparna att slänga in en version av zombiedemoner, som stundtals tar skepnad av filmens karaktärer. Skådespelarna höjer tyvärr heller inte det tunna manuset. Quinn (Elizabeth Lail  från stalkerserien You), Dr. Sullivan (Peter Facinelli från samtliga Twilight-filmer) och lite för modellsnygga Matt (Jordan Calloway) arbetar med klyschiga repliker och har ingen chans att utveckla sina träiga karaktärer.

Lyfter aldrig från att vara en förutsägbar tonårsskräckis.

TV-serien "Black Mirror" (2011-) cementerade i nutid den här typen av "teknologiskräck", men rädslan för att bli övertagna av robotar, AI och datorspel är äldre än så. Se på allt från vackra 2001: A Space Oddyssey (1968) till moderna Jumanji: Welcome to the jungle (2017). Det är läskigt att vi med våra egna händer skapar något som vi inte ens kan förstå, som kan övermanna oss och i värsta fall eliminera mänskligt liv.

Countdown ska dock knappt nämnas i detta sällskap. Dels lyfter den aldrig från att vara en förutsägbar tonårsskräckis, dels är handlingen tunn som is. En app som inte går att avinstallera, som släpper ut demoner? Nja, det där hade vi kunnat förfina.

I det stora hela bjuder "Countdown" på få överraskningsmoment. Vi borde ha större krav även på den här sorters popcorn-skräckis.

Se istället någon av titlarna på vår lista över de bästa skräckfilmerna!