Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vin Diesel och Nathalie Emmanuel i F9. Foto: Universal Pictures.

F9 (2021)

 • 2 tim 23 min
 • Action
Andreas Ziegler | Recension
09 juli 2021
Andreas Ziegler | Recension
09 juli 2021

För mycket familj, för lite brum-brum

F9 har glömt sina rötter. I den senaste installationen i franchiset får det tröttsamma familje-temat alltför mycket utrymme, medan actionsekvenserna är mer löjliga än spännande.

 • Regi:
  Justin Lin
 • Manus:
  Justin Lin och Daniel Casey
 • I rollerna:
  Vin Diesel, Michelle Rodriguez, John Cena, Charlize Theron, Tyrese Gibson m.fl.

MER LÄSNING: 

Dominic Toretto (Vin Diesel), Letty (Michelle Rodriguez) och resten av deras familj av fartdårar dras in i en komplott som involverar ett högteknologiskt vapen och Doms bror, Jakob (John Cena).

 Familjetemat är tröttsamt

Foto: Miramax films & meme maker.
Foto: Miramax films & meme maker.

Jag är med i en grupp på Facebook som publicerar diverse humoristiska memes relaterade till film. Den senaste veckan har gruppen överösts av inlägg där Dom hjälper alla från Mufasa till Luke Skywalker genom att referera till att en familj övervinner all sorts logik. Många i gruppen blev snabbt trötta på alla dessa memes. Träffande nog är familjetemat det största problemet med F9.

I vanliga fall är det bra att försöka fördjupa berättelsen lite. Problemet med F9 är bara att manuset är så förbannat dåligt. Och de här ”skådespelarna” är knappast kända för sina tolkningar av Hamlet. Till skillnad från många andra i tidigare nämnda Facebook-grupp, tröttnade jag aldrig på de fåniga memesen med Dom. Däremot tröttnade jag rätt snabbt på det taffliga manuset i F9, som inte ens Oscarsbelönade Charlize Theron kan göra något vettigt av. Mot slutet tänkte jag en del på memen ovan.

Är det GTA eller Fast & Furious?

Jag läste en intervju med Vin Diesel där han drog paralleller mellan populariteten hos TV-spels-serien "Grand Theft Auto" (GTA) och "Fast & Furious". GTA Online har många gånger kritiserats för sina futuristiska prylar och fordon. F9 är nu nästan lika löjlig. Vi pratar raketer på bilar, superduper-magneter, jättetunga och jättestora och jättebepansrade fordon och en del annat tjafs. Det enda som saknas är en rövhatt på en flygande motorcykel som kan skjuta målsökande missiler. De kanske sparar den till nästa film?

Vill ha mer brum-brum!

Vin Diesel och John Cena i "F9".
Vin Diesel och John Cena i "F9". Foto: Universal.

"F9" har glömt sina rötter. Vi kollar på dessa filmer för att se bilar köra fort och fräckt. Och det är det alldeles för lite av i F9, som ändå klockar in på nästan två och en halv timme. Det körs visserligen en del bil, men det är alldeles för mycket fokus på special-effekter och tuffa…saker.

I inledningen bjuds vi på en fartfylld sekvens som känns väldigt snabb och ursinnig, komplett med ett helgalet stunt och en klantig Roman (Tyrese Gibson), som jag tyckte var riktigt underhållande. En annan sekvens, som utspelar sig i och runt en sorts postbil känns också i linje med vad jag förväntar mig av en Fast & Furious-film

Det gäller ju att varje film blir snabbare och ursinnigare än den tidigare. För mig kändes "F9" dock mest dummare och fjantigare.

 

 

NÄSTA ARTIKEL