Everything Everywhere all at once

Everything Everywhere All at Once (2022)

  • 2 tim 20 min
  • Action, Äventyr, Komedi, Sci-fi
Uppdaterad 26 maj 2022 kl. 13:05 | Publicerad 16 maj 2022 kl. 19:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett unikt såväl som brilliant mästerverk

Everything Everywhere All at Once för in tittaren på en absurd men rörande resa genom ett multiversum där allt är möjligt, men ingenting spelar någon roll - eller?

  • Regi:
    Dan Kwan, Daniel Scheinert
  • I rollerna:
    Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis m.fl

"Varje avslag, varje besvikelse har lett dig till det här ögonblicket. Låt ingenting distrahera dig från det."

Precis när det verkade som att alla idéer hade förbrukats och det enda som producerades i actionväg var reeboot på spin-off har Dan Kwan och Daniel Scheinert kommit med något helt nytt, och jag kan helhjärtat säga att jag aldrig sett något liknande på filmduken. Everything Everywhere All at Once är lika kreativ som absurd och den emotionella resa som den dessutom kastade in mig på lämnade mig omtumlad såväl som pånyttfödd när kulisserna slutligen sänktes. 

everything, everywhere all at once
Everything, Everywhere all at once. Foto: Noble entertainment

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) befinner sig mitt i livet. Tillsammans med sin man (Ke Huy Quan) driver hon en misslyckad tvättomat samtidigt som hon plågas av den riktning hennes liv har tagit och alla de möjligheter hon gått miste om. När Evelyn plötsligt blir kontaktad av sin make, från ett annat universum, får hon reda på att en ond kraft som hotar med att förgöra alla universum har slagit rot, och att hon kan vara den enda som är förmögen att återställa ordningen. 

En bisarr och rörande resa genom ett multiversum där allt är möjligt

Vad vi sedan förs in på är en bisarr, rörande, djup och komisk visuell resa genom ett multiversum där alla olika möjligheter existerar - och dupliceras vid varje nytt val som görs. Genom trippen får Evelyn ta del av versioner av henne själv som lever de liv som hon aldrig fått uppleva, från hibachikock till superstjärna till kung fu-mästare. I slutändan är detta vad som får henne att inse att hon, trots livets meningslöshet, vill leva i just den verkligheten som hon från början inte såg värdet i. 

Unikt såväl som brilliant mästerverk 

Everything Everywhere All at Once skakar om en på alla rätt sätt. Specialeffekterna och kameraarbetet som berättartekniska medel visar på en sådan kreativitet och nytänk att det snuddar på genialitet, någonting som väger tungt i en samtid där vi så sällan får se någonting nydanande. Det i kombination med ett mästerligt manus, maximalistiska musikstycken av Son Lux och suveräna rolltolkningar av huvudrollsinnehavarna Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Stephanie Hsu, Ke Huy Quan (Goonies) och Jamie Lee Curtis (Freaky Friday) skapar en oförglömlig bioupplevelse. Prestationer som förövrigt blir extra imponerande sett till det faktum att de alla spelar variationer av samma person över multipla universum. 

Kanske är Everything Everywhere All at Once är en av de där filmerna som kommer att dela publiken i två läger - de som blir fullkomligt uppslukade och de som fullständigt hatar det de just tvingats genomlida - men jag kommer i alla fall ihärdigt att rekommendera filmen till att jag stöter på. 

Everything Everywhere All at Once har biopremiär den 20e maj. 

Mer läsning: 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL