Downton Abbey

Downton Abbey: En ny era (2022)

 • 2 tim 4 min
 • Drama
Eric Diedrichs
05 juli 2022 kl. 17:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Smått outhärdlig fan-service

Snart är det premiär för den nya Downton Abbey-filmen. Filmtopps Eric Diedrichs tycker du ska spara dina pengar och istället se Jimmy Fallons YouTube-parodier gratis.

 • Regi:
  Simon Curtis
 • Manus:
  Julian Fellowes
 • I rollerna:
  Hugh Bonneville, Jim Carter, Michelle Dockery, Maggie Smith m.fl.

Tre år efter den första långfilmen är det dags att återvända till familjen Crawley och deras slott. Åtminstone för ett tag. Snart visar det sig att familjematriarken Violet (Maggie Smith) har fått ärva ett luxuöst sommarhus vid Franska rivieran av en mystiskt man från sina ungdomsdagar. Hans efterlevande hustru är långt ifrån nöjd med att en snofsig britt ska ta över ena favorithuset, men sonen är fast besluten att hedra sin faders önskan – såklart.

Det dröjer inte länge innan delar av Crawley-klanen gör sig redo för ett varmare klimat och reser söderut för att spana in sin nya ägodel. De som stannar kvar får det spännande uppdraget att övervaka en filminspelning som sker på Downton, till Roberts initiala förtret – men filmfolket betalar bra och vinden behöver repareras.

Strösslas med gulligheter

Downton Abbey: En ny era
Så här mysigt kan man ha det. Foto: UIP.

Även om TV-serien Donwton Abbey många gånger var utmärkt, särskilt i de inledande säsongerna, blev den lite väl puttenuttig mot slutet. Allt knöts ihop med en lika fin rosett som det så ofta görs i brittiska dramer. Den första filmen var också rätt bra, även om den mest kändes som en julspecial. En ny era däremot, känns mest som en parodi.

Precis allt är så löjligt mycket "Downton" – vänlige Roberts småsinthet, Marys kärleksbekymmer, Mr. Carsons stramhet (nu ska han allt visa fransoserna hur en sann britt beter sig), Violets evinnerliga kucklande. Det är smått outhärdlig fan-service där seriens skapare, Julian Fellowes, strösslar den ena gulligheten efter den andra. Visst, så har det varit länge, men här limmar ingenting. Dialogen flyger inte och skådespelarna har närmast obefintlig kemi.

När vinden speglar verkligheten

Downton Abbey: En ny era
Så här mysigt kan man också ha det. Foto: UIP.

Varför den här filmen har gjorts behöver vi väl inte ens fråga. Serien var en stor succé, filmen gjorde en vinst på 100 miljoner dollar. Kommer du ihåg vad jag skrev om att familjen Crawley säljer ut sig för att renovera sin vind? Det är ungefär det som har hänt här med. Jag är övertygad om att skådespelarna kan köpa sig ett eget semesterhus på den Franska rivieran för det här, ytterst bekväma, giget. Å andra sidan, hade jag fått chansen hade jag gjort detsamma.

Skippa biobiljetten och se istället någon av Jimmy Fallons Downton Abbey-parodier på YouTube. Det kostar ingenting och är betydligt roligare.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL