Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bild från Zootropolis

Recension: Zootropolis+ (säsong 1)

  • 6 X 8 min
  • Animerat, Komedi
  • Disney+
Jonathan Smeds | Recension
09 november 2022
Jonathan Smeds | Recension
09 november 2022

Zootropolis är tillbaka som miniserie

Den oscarsbelönade filmen "Zootropolis" är tillbaka, denna gång i miniserieformat. I sex kortare avsnitt får vi som tittare följa med i ett par berättelser som äger rum i den djurberikade världen.

  • Regi:
    Trent Correy & Josie Trinidad
  • I rollerna:
    Maurice LaMarche, Kristen Bell, Idris Elba, Alan Tudyk m.fl

Zootropolis var utan tvekan en riktig succé från Disney, som vann en Oscars för bästa animerade film och dessutom blev framröstad som en av 2016-års bästa filmer av American Film Institute. Föga förvånande är vi därför tillbaka i Zootropolisvärlden, men inte i en uppföljare utan i en miniserie. Vilket är på både gott och ont.

På sex avsnitt får vi ta del av sex helt olika berättelser som alla är kopplade till händelser i filmen. Vi får till exempel hänga med Judys föräldrar när de tar farväl av sin dotter, vilket snart tar en vändning och blir till en actionfylld sekvens, och får reda på mer om Mr. Bigs förflutna när han håller en lång monolog under sitt dotters bröllop.

Varje avsnitt har sin egna charm

Varje avsnitt är inte bara helt olika sett till berättelse, utan även i genre och tema. Som jag redan varit inne på har ett avsnitt action, ett som influeras (och parodierar) Gudfadern, en musikal etcetera. Det gör serien mer sevärd och man känner verkligen av att seriens skapare genom det greppet fått mer frihet att ta ut svängarna lite mer.

För visst blir det roligare att titta på det hela när allting har en sådan härlig variation. På det sättet hittar man något för alla. Jag gäspar mig igenom det första avsnittet, som inte alls är till min smak, men skrattar istället med när Duke Weaselton håller en musikal om hur han så gärna vill "make it big".

Och där har vi väl på något sätt seriens räddning. För utöver det kan jag inte sluta fundera över vad poängen med serien egentligen är. Det är väl kul att alla Zootropolisfans får besöka den världen igen, men sex avsnitt som alla är under tio minuter i längd känns rätt snålt. Då undrar man ju snabbt om inte de resurserna borde gått till att satsa på en uppföljare? Å andra sidan vet vi ju hur de brukar bli...

Zootropolis+
Zootropolis+. Foto: Disney+

Zootropolis+ är till alla fans

Nej, min slutsats får nog ändå bli att den här serien är gjord främst för alla fans av filmen. Här finns inte bara de karaktärer som vi kom att älska, och här finns inte bara världen. Här finns även easter eggs och nya berättelser som är skapta av och för folk som inte kunde få nog av Zootropolis efter att filmen släpptes.

Men visst lyckas serien ändå stå stadigt på egna ben, och jag är övertygad om att du som inte sett filmen lär hitta ett eller ett par avsnitt som får dig att känna att det var värt tiden. Avsnitten är ju trots allt bara runt åtta minuter långa, så konstigt vore det väl annars.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL