Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
What if...? (säsong 1, avsnitt 1)

What if...? (säsong 1, avsnitt 1)

 • 9 x 30 min
 • Action, Äventyr, Animation
 • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
11 augusti 2021
Ebba Pettersson | Recension
11 augusti 2021

Tänk om... Steve Rogers inte hade förvandlats till Captain America?

Marvel fortsätter att utforska det stora multiuniversumet i deras första animerade serie på Disney+.

 • Skapare:
  A.C. Bradley
 • Regi:
  Bryan Andrews
 • I rollerna:
  Jeffrey Wright, Hayley Atwell, Sebastian Stan m.fl.

Har du någon gång funderat över om det finns en alternativ tidslinje i ditt liv? En alternativ värld som lever på andra sidan din egen? En värld där du är framgångsrik och populär? Nej? Bara jag? Okej då... Men Marvels nya serie What if...? handlar i alla fall om just det. Alternativa tidslinjer och utforskandet av multiuniversumet.

The Watcher – eller Uatu som han egentligen heter och som vi såg första gången i en av post-credit scenerna till Guardians of the Galaxy 2 – observerar de alternativa tidslinjerna som finns i Marvel-universumet och spelar upp dem för oss. Han är på ett sätt huvudkaraktären i den här serien, även om det inte finns någon regelrätt protagonist.

Utau finns ständigt med i bakgrunden och iakttar allt som händer, även om han aldrig lägger sig i någonting.

LÄS OCKSÅ: MCU rankat – från sämst till bäst

Uatu. Foto: Marvel Comics.

I det första avsnittet visar Uatu vad som hade hänt om Steve Rogers aldrig hade förvandlats till Captain America. Vi får se vad som hade hänt om Peggy Carter hade stannat kvar i rummet med honom och i stället blivit den som fick ta supersoldatserumet. Men att det blir en annan "Cap" än Steve Rogers förändrar mer än bara det faktum att Steve får spendera resten av sitt liv som en tanig liten man.

Det förändrar andra viktiga karaktärers liv – och i slutändan öden.

Bucky Barnes, Captain Carter och Dum Dum Dugan. Foto: Disney+.

Det här gör att "What if...?" på ett intressant och många gånger roligt sätt (om man bortser från Buckys fiskskämt) utforskar det stora multiuniversumet som vi fram tills nu inte har lärt känna särskilt väl. Serien förbereder oss inför framtida filmer som kommer att kretsa kring de alternativa tidslinjerna som skapades i samband med Endgame, men oavsett vad den spelar för roll i det stora Marvel-universumet, så är den bara kul att titta på i sig själv.

Det första avsnittet är en alternativ trettiominutersversion av Captain America: The First Avenger. En version av filmen som jag nog föredrar framför det något långsammare originalet... Vissa av scenerna är dock identiska med originalet och det skulle vara häftiga att se i en side-by-side comparison av någon duktig människa på Youtube (snälla någon gör det!).

Lekfullt och samtidigt inte alls barnsligt.

Serien kräver att man känner till Marvel Cinematic Universe väldigt väl, då jag antar att kommande avsnitt också kommer att vara som en liten minifilm. Men samtidigt tittar man kanske inte på den här serien om man inte är ett fan av Marvel och vet ungefär vad man har att förvänta sig – även om det nog inte går att förutspå något av innehållet.

Att både Hayley Atwell och Sebastian Stan återvänder i sina roller, liksom Stanley Tucci (Abraham Erskine) och Dominic Cooper (Howard Stark) förvånade mig, eftersom det ganska sällan händer i den här typen av serier. Man kan titta på Star Wars: The Clone Wars som exempel, där ingen av röstskådespelarna är samma som i filmerna.

"What if...?" har fantastiska cel-shading animationer som får mig att tänka på "The Legend of Zelda: Breath of the Wild". Det är lekfullt och samtidigt inte alls barnsligt. Om den här serien fortsätter lika starkt som den börjar får vi nog börja fundera över om fas fyra kan vara den bästa i Marvels historia?

LÄS OCKSÅ: Marvel vs. DC – håller DC på att ta över?

 

NÄSTA ARTIKEL