Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
John Cena, Lil Rey Howery m.fl.. Affisch till Vacation Friends. Foto: Disney+

Vacation Friends (2021)

 • 1 tim 36 min
 • Komedi
 • Disney+
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Recension
27 augusti 2021
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Recension
27 augusti 2021

Alla skämten faller platt

Vacation Friends bygger på den gamla klyschan om det något stela paret som möter det galna paret, varpå tokigheter uppstår. Problemet är att tokigheterna aldrig blir roliga.

 • Regi:
  Clay Tarver
 • Manus:
  Tom Mullen, Tim Mullen, Clay Tarver
 • I rollerna:
  Lil Rel Howery, John Cena, Yvonne Orji, Meredith Hagner m.fl.

Den något stele Marcus (Lil Rel Howery) och hans flickvän, Emily (Yvonne Orji) åker till Mexiko på semester. Där träffar de det galna paret Ron (John Cena) och Kyla (Meredith Hagner). De två paren har en vild semester. Marcus och Emily har kul, men är båda överens om att Ron och Kyla bara var ”semestervänner”. Det visar sig dock att Ron och Kyla inte är så lätta att bli av med.

Inkompetent regi

"Vacation Friends" bygger alltså på den gamla klyschan med det ”normala”/stela paret som möter det galna och ”frigjorda” paret. Jag har inget emot klyschor när det kommer till komedier. Klyschor är besläktade med stereotyper. Och det går att ha väldigt kul med stereotyper. Nyckelordet här är att det GÅR att ha kul med stereotyper.

Med "Vacation Friends" bevisar regissören, Clay Tarver, en gång för alla att det finns väldigt mycket talang inblandat när det kommer till att regissera bra komedier. För Tarver lyckas få varenda skämt att falla platt.

John Cena är från början showbrottare (=Wrestling). Medan många andra brottare, exempelvis Dwayne Johnson, siktar på actionfilmer, har Cena satsat minst lika mycket på komedier. Jag tyckte han var rätt bra i den råa komedin Blockers. Han var också en av de komiska höjdpunkterna i The Suicide Squad, i vilken han spelade den engagerade och vanvettige The Peacemaker. Hans komiska tajming är intakt i Vacation Friends. Problemet är bara att i princip alla skämt faller platt av olika anledningar.

Jag förstår hur skämten SKA vara roliga, men det är de inte. För det mesta består ”skämten” av att Ron och Kyla gör saker om är helgalna. Som att skjuta sönder en flaska som sitter på en killes huvud. Eller köra genom en grind med en bil. Det förekommer även en olycka med sagda pistol och en båt. Dessa olyckor sker dock inte i bild. Istället får vi bara se vad som händer efteråt. Det är lite som att bara se när spelarna kramas efter en fotbollsmatch; det är inte det som är det bästa med fotboll.

Lil Rel Howery, som spelar huvudrollen, är dessutom inte vidare rolig. Till skillnad från Cena, har Howery inte någon vidare bra tajming. En del av skämten går, så klart, ut på att Howerys karaktär ska få små frustrerade vredesutbrott. Problemet är bara att han inte får till det, så det är bara en stel kille som är butter.

En usel komedi

"Vacation Friends" är en usel komedi. Det finns potential i både konceptet och vissa av skämten. Allt slarvas dock bort av en inkompetent regissör och en huvudrollsinnehavare utan tajming.

När jag ser riktigt dåliga filmer för Filmtopp får jag ibland en helt oresonlig reaktion; jag blir sur på redaktören för att han har utsatt mig för detta. Det är ju inte hans fel, men den där känslan är ändå där (för helvete, Eric!). Det som är bra med denna reaktion är att jag alltid vet vad jag ska sätta för betyg.

Med det sagt kvalar Vacation Friends in på vår lista med årets sämsta filmer.

NÄSTA ARTIKEL