Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sämsta filmerna 2021

Sämsta filmerna 2021

Filmtopp
Filmtopp | Lista
18 augusti 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
18 augusti 2021

Filmtopp har sagt sitt om vilka filmer du kan skippa från detta filmårets första kvartal.

April månad har snart nått sitt slut och gör därmed plats för maj, starten för en ny kvart av filmtittande. Nathalie har vårstädat bland Filmtopps recensioner och plockat fram de som fått allra lägst betyg.

MER LÄSNING: Bästa filmerna 2021

Det gråa utanför våra fönster får mer och mer färg allteftersom våren och solen tränger sig på. Men vissa saker förblir gråa hur man än vänder och vrider på det. Jag har genomsökt mina kollegors recensioner och för er läsares skull silat fram det värsta som hittills erbjudits i filmväg år 2021.

Vad vi snabbt kan konstatera är att Netflix ligger långt före sina konkurrenter när det kommer till att pumpa ut riktiga stinkare. Lämna detta trista bakom er och stig optimistiska in mot sommarmånaderna!

Här är de sämsta filmerna 2021:

Cinderella (Amazon Prime Video)

Här är Askungen till skillnad från originalet en kvinna med karriärdrömmar och hon låter ingenting komma i vägen för dem, inte ens ett giftermål med en prins.

Filmtopps recensent August Klittmar skriverföljande:

"Askungengestaltas som en genomgod och självständig person utan brister. Hon står upp för sig själv, gör allt för att lyckas med sin dröm om att bli sömmerska och låter sig inte ens tryckas ner nämnvärt av sin styvmamma. Det tycks med andra ord inte finnas något hon inte klarar av, så varför ska jag som tittare bry mig om henne? Det är, krasst uttryckt, skittråkigt att följa ofelbara karaktärer."

He's All That (Netflix)

Padgett (spelad av influencern Addison Rae) är vid filmens början en High School-student som tycks ha allt. Toppbetyg, omåttlig popularitet, skolans snyggaste kille till pojkvän och hundratusentals följare på sociala medier. Hon är nära att landa ett sponsoravtal när hon råkar ut för ett viralt missöde, något som i sin tur leder till att hon inte längre är lika het på marknaden. Hon måste nu hitta ett sätt att återfå alla sina förlorade följare, och vilket bättre sätt än att ge en impopulär kille en makeover och göra honom till årets balkung. Vänta, va?

Filmtopps recensent Oskar Pettersson skriver följande:

"Addison Rae har i skrivande stund över 38 miljoner följare på Instagram. Om man besöker hennes profil krävs det inte många scrollningar för att slå fast att det är nästan uteslutande retuscherade selfies och drömlika miljöbilder av exotiska platser som hennes följare lär sig åtrå och avundas vecka ut och vecka in. Förlåt mig då ifall jag finner det ironiskt och aningen svårt att ta till mig Raes avslutande sensmoraltal om hur vi alla borde våga vara oss själva och leva utan filter och orealistiska förväntningar."

Vacation Friends (Disney+)

Vacation Friends
Skämten faller platt i en av årets sämsta filmer. Foto: Disney+.

Den något stele Marcus (Lil Rel Howery) och hans flickvän, Emily (Yvonne Orji) åker till Mexiko på semester. Där träffar de det galna paret Ron (John Cena) och Kyla (Meredith Hagner). De två paren har en vild semester. Marcus och Emily har kul, men är båda överens om att Ron och Kyla bara var ”semestervänner”. Det visar sig dock att Ron och Kyla inte är så lätta att bli av med.

Filmtopps recensent Andreas Ziegler skriver följande:

"När jag ser riktigt dåliga filmer för Filmtopp får jag ibland en helt oresonlig reaktion; jag blir sur på redaktören för att han har utsatt mig för detta. Det är ju inte hans fel, men den där känslan är ändå där (för helvete, Eric!). Det som är bra med denna reaktion är att jag alltid vet vad jag ska sätta för betyg."

Sweet Girl (Netflix)

Far och dotter kämpar för att ge rättvisa åt mamman i familjen som tragiskt nog gick bort i cancer. De ger sig ut på jakt efter ansvariga i ett stort läkemedelsföretag, som skoningslöst mutat en konkurrent till att dra tillbaka en ny och billigare cancermedicin (vilken hade kunnat bli mammans räddning).

Filmtopps recensent August Klittmar skriver följande:

"Filmen är helt okej fram tills den stora twisten kommer, som bara blir sämre ju mer jag tänker på den. Den är inget annat än ett tafatt försök att få tittaren att häpna. Och visst häpnar man – över hur dåligt det är."

Infinite (Paramount+)

Inom en snar framtid har den hinduistiska tron om reinkarnation blivit verklighet. Några få utvalda minns sina tidigare liv och kan dra nytta av färdigheter som de utvecklat under historiens gång. Bathurst (Chiwetel Ejiofor) är trött på att återfödas och vill använda ett speciellt ägg för att förgöra världen. Det blir då upp till Evan McCauley (Mark Wahlberg), vår osannolika hjälte, att rädda världen.

Filmtopps Rasmus Torstensson skriver följande:

"Det spelar ingen roll hur vältränade Wahlbergs axlar än är när en solskadad husvägg har mer karisma. Trots ett läckert foto och några snygga actionsekvenser faller filmen platt"

Blood Red Sky (Netflix)

Blood Red Sky
Blood Red Sky är en av de sämsta filmerna från 2021. Foto: Netflix.

Ett flygplan nödlandar efter en rapporterad kapning. Polisen är på plats och är fast besluten om att mannen bakom spakarna är en av medbrottslingarna, men är det verkligen så enkelt? Självklart inte.

Bandet spolas tillbaka och vi får följa med på en actionpackad resa med en sjuk kvinna och hennes son – en duo som visar sig vara ett större motstånd än flygplanskaparna kunnat drömma om. Den sjuka kvinnan bär nämligen på en mörk hemlighet som kommer att vända både deras och allas passagerares värld upp och ned.

Filmtopps Eric Diedrichs skriver följande:

"Som filmkritiker finns det inget mer upplyftande än att få känna sig överraskad. Det finns inte heller något mer provocerande än att se en frän historia slarvas bort. Blood Red Sky begår den totala dödssynden genom att vara en överraskande film som inte bara slarvas bort, utan fullständigt pulveriseras."

The Unholy (Bio)

En ung flicka får andlig kontakt med Jungfru Maria och upplever ett mirakel, hennes stumhet botas och för första gången i sitt liv kan hon helt plötsligt prata och sjunga. I den lite sömniga och kyrkliga amerikanska småorten blir flickan sedd som ett helgon. Det dröjer inte länge förrän hon har hela byns befolkning i sin hand, som ett gäng marionettdockor hon med lätthet kan styra.

Filmtopps recensent August Klittmar skriver följande:

"Vi bjuds på några trötta jump-scares, men någon stämning lyckas den inte bygga upp. Det är konstigt, då upplägget egentligen är bäddat för gastkramande spänning: en utomstående som kommer till ett litet, starkt religiöst samhälle för att skriva en story om en ung flickas andliga uppvaknande. Att resultatet inte blev bättre?!"

Awake (Netflix)

Vid första anblicken i Netflix-katalogen ser filmen "Awake" ut som något i stil med "Bird Box". Men låt dig inte luras av filmens omslag eller lovande trailer, för det är långt ifrån lika spännande. Det tycker i vart fall Filmtopps recensent Sebastian Ahokas som säger följande:

"Som barn var det värsta man kunde höra att man var tvungen att sova. Nu som vuxen, och speciellt framför filmen Awake, finns det nästan inget bättre."

Chaos Walking (Bio)

Chaos Walking
"Chaos Walking" är en av årets sämsta filmer.

Om biograferna ska få sig ett uppsving när pandemin börjar lätta krävs det att bättre filmer än ''Chaos Walking'' kommer upp på repertoaren. Detta är helt enkelt under all kritik, menar August Klittmar om den nya actionfilmen med bland andra Tom Holland, Daisy Ridley och Mads Mikkelsen i rollerna.

"Kalkonen Chaos Walking är Hollywoods senaste försök att skapa en ny, äventyrspräglad kassako i stil med Hunger Games-filmerna. De misslyckas kapitalt."

Ride or Die (Netflix)

En japansk roadmovie om kvinnor jakt på hämnd. Här finns en god grundidé, menar Filmtopps recensent Rasmus Torstensson, men det räcker inte på länga vägar:

"Resultatet blir endast ett potpurri av dåligt sammansatta scener, styltig dialog och en skakig kamera som till och med hade gjort dogmatikerna Thomas Vinterberg och Lars Von Trier fullständigt rosenrasande."

Tell Me When (Netflix)

Denna komedi om en man som ska börja upptäcka livet landade verkligen inte väl hos Filmtopps recensent Mimi Dahlén:

"Vad som verkligen borde porta Gerardo Gaticas ”komedi” från samtliga visningsställen är den uråldriga konstellationen av en livsglad kvinna som ska rädda den bittra mannen. Det är uttjatat, tröttsamt och framför allt dåligt föredöme."

Things Heard and Seen (Netflix)

Alla älskar vi en bra skräckfilm, men vi är också väl medvetna om att dessa rariteter knappast växer på träd. Rasmus Torstensson lät sig i vart fall inte roas av Amanda Seyfried-frontade Netflixskräckisen Things Heard and Seen.

"Berättandet påminner om en serie ambitiöst bekostade erotikfilmsintron. Det finns en scen vid en sjö där dialogen är precis så sockersött halvsnuskig man kan tänka sig – fast värre! Fifty Shades of Grey – fast med spöken. Ett förslag på en alternativ titel."

Those Who Wish Me Dead (HBO)

Action med Angelina Jolie och Nicholas Hoult må låta gott på pappret, men i Taylor Sheridans nya film blir det istället ett fullständigt haveri, åtminstone enligt Filmtopps recensent August Klittmar:

"Det är alltid tråkigt att se en regissör man beundrar komma med en riktigt dålig film. Eftertexterna kan inte komma snabbt nog."

Huss: Sveket (Viaplay)

Polisen Huss med man i skägg
Foto: Viaplay

I fjärde filmen av fem om Katarina Huss får vi följa hennes jobb i rollen som infiltratör i en operation mot narkotikabrott. Katarina får i uppdrag att komma nära en ung kvinna som misstänks vara del i ett narkotikanätverk. Målet att att Katarina ska få hennes förtroende och låta henne komma åt ligans ledare.

Det blinkar argt och varnande från blåljusen när Huss är med för andra gången på listan. Filmtopps Sebastian plågas återigen och skriver:

"Huss-seriens tre första filmer har varit ojämna och något av en besvikelse. Seriens fjärde film är kanske filmseriens minst spännande och segaste."

Night in Paradise (Netflix)

Man röker i bil.
Night in Paradise är en av de sämsta filmerna 2021. Foto: New World Entertainment, Netflix

Sydkorea har gjort sig ett namn i filmvärlden på två vitt skilda genrer – k-drama och crime. "Night in Paradise" är ett kriminaldrama som utlovar gangsters och våld, vilket den levererar på. Men det blir tyvärr inte mycket mer än så.

Filmtopps Mimi Dahlén som hoppades på tvära kast i en vansinnig berg- och dalbana av krutdoftande action fick istället åka pulka raka vägen ner från toppen av kullen.

“Det började starkt med en intresseväckande prolog, men direkt efter att titelkortet fladdrade förbi gick det utför.”

Thunder Force (Netflix)

Två hjältemodiga damer
Foto: Netflix

Bland de sämsta filmerna 2021 hittar vi Thunder Force. Efter att världen i början av 80-talet träffats av kosmiska strålar förvandlades vissa människor till så kallade "missdådare" som härjar i städerna. När Emily (Octavia Spencer) bara är ett litet barn dödas hennes föräldrar en dag av missdådare och hon bestämmer sig för att en dag stoppa dessa från att skada fler människor.

Så beskrivs handlingen i Netflix film Thunder Force av Sebastian som återigen är på krigsstigen och ratar filmåret 2021. Denna gången hade han dock förhoppningar som tyvärr inte kunde efterlevas av filmens stjärnensemblen:

“Grundhandlingen har fungerat många gånger förr och skådespelarna är kända för att vara roliga. Trots det lyckas varken handling eller skådespelare lyfta filmen eller mina mungipor särskilt högt.”

Just Say Yes (Netflix)

Tjejer på möhippa
Foto: Netflix

Lotte (Yolanthe Cabau) är en måttligt framgångsrik tv-producent som har funnit kärleken i programledaren Alex (Juvat Westendorp). Han har det vitaste leendet som får alla kvinnor på fall så hon förstår inte sin tur när han friar till henne. Men när han drar tillbaka frieriet i livesänd tv börjar allt fallera.

Filmtopps Mimi bränner rätt och slätt ner den här rullen till en liten hög med aska när hon, utan att hålla tillbaka, skriver:

"Just Say Yes är en kamp att ta sig igenom. Förhoppningsvis kommer den bli ett avskräckande exempel på vad man inte ska göra när man skriver komedi."

Ouch!

En Prins i New York 2 (Amazon Prime)

Akeem, spelad av Murphy, och okänd son i New York
Foto: Amazon Studios

Det har gått ungefär 30 år sedan En prins i New York hade premiär 1988. I En prins i New York 2 återvänder vi till det fiktiva kungariket Zamunda och kungafamiljen Joffer där det mesta är sig ganska likt. James Earl Jones repriserar rollen som kung Jaffe för en stund, tills Akeem tar över kronan.

Ebba Petersson är inte road av återanvända skämt varav flera dessutom åldrats dåligt som en bortglömd ost längst in i kylskåpet:

"Filmen verkar samtidigt vara medveten om hur dålig den faktiskt är med repliker som, "If something is good, why ruin it?”."

Moxie (Netflix)

Tjej med tidning i handen
Foto: Netflix

På listan med årets sämsta filmer 2021 hittar vi även Moxie. När Vivian kommer till skolan för en ny termin har en ny tjej börjat i klassen. Lucy, som hon heter, sätter sig genast upp mot sexismen och den toxiska maskulinitet som råder på skolan. Detta gör att Vivian får upp ögonen för problemet som alla av någon anledning bara har accepterat och aldrig gjort någonting åt. Inspirerad av sin mors rebelliska förflutna startar hon ett magasin som hon kallar Moxie där hon uppmanar till förändring på skolan.

Filmen bär på ett bra budskap, menar Filmtopps Gustav Larsed, men är dåligt genomförd:

"Det (viktiga budskapet) fullkomligen hamras in till den grad att nästan blir parodiskt. Vi blir serverade den ena moralkakan efter den andra med samma bittra eftersmak som de i den gamla dramaserien Seventh Heaven."

Till alla killar jag gillat: Nu och för alltid (Netflix)

Tjej med öppen bok händerna
Till alla killar jag gillat: Nu och för alltid är en av de sämsta filmerna 2021. Foto: Netflix

Lara Jean (Lana Condor) går nu sitt sista år, och som sistaårsstudent är det dags att både fundera över college och vad framtiden ska bjuda på. Vid sin sid har hon pojkvännen Peter (Netflix älskling Noah Centineo). Planen är att komma in på universitetet Stanford och spendera all tid med varandra. Vid en skoltripp till New York blir Lana störtförälskad i den stora staden som aldrig sover. Pulsen, de spännande sevärdheterna och det utmärkta studieprogrammet, lockar och hon får sig en rejäl tankenöt att knäcka.

Filmtopps skribent Charlotte Brange gottar sig i allt det romantiska och sockersöta som ger oss hål i tänderna, men det blir även hål i filmens berättelse:

 "Lara Jean och Peter är ”couple goals”, men nu är det inte särskilt spännande i långfilmsformat. Hur många kärleksbrev kan man egentligen skriva innan det blir tjatigt?"

För mer läsning --> Scrolla vidare