Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Mandalorian avsnitt 16. Foto: Disney Plus/Lucas Film Ltd.

The Mandalorian (säsong 2, avsnitt 8)

 • 44 min
 • Action, Sci-Fi
 • Disney+
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
19 december 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
19 december 2020

Har en säsong någonsin avslutats så här bra?

Så kom dagen vi alla visste skulle komma – men fruktade. Säsongsavslutningen för andra säsongen av "The Mandalorian". Vilket avslut det blev. Jag vet faktiskt inte om det går att komma närmare perfektion än så här.

 • Regi:
  Peyton Reed
 • Manus:
  Jon Favreau
 • I rollerna:
  Pedro Pascal, Gina Carano, Katee Sackhoff, Giancarlo Esposito

När den andra säsongen av "The Mandalorian" på Disney+ når sitt sista avsnitt är Grogu, eller Baby Yoda, som vissa envisas med att kalla honom, fortfarande i förvar hos Moff Gideon. Tillsammans med bland annat Cara och Boba Fett gör Mando ett sista försök att ta tillbaka sin älskade lilla vän.

Men att ta tillbaka honom blir inte helt lätt eftersom Grogu befinner sig på en välbevakad och skyddad kryssare med flera plutoner med Stormtroopers och Dark Troopers. Mando och hans entourage lyckas ta sig ombord på kryssaren där Moff och Grogu befinner sig. Men att ta sig till dem visar sig vara en mycket svår utmaning. 

Mållös, paff och tårögd

Jag vet inte var jag ska börja efter att ha sett säsongens finalavsnitt, som jag hade skyhöga förhoppningar på. Efter att pulsen sänkts, tårarna torkats och eftertexterna rullat förbi kan jag bara konstatera att det överträffade mina förväntningar. Med råge. Det är kort och gott ett mästerverk som är så nära perfektion man kan komma och jag ställer mig frågan om det någonsin gjorts en så här bra säsongsavslutning.

Från första bildrutan börjar åkturen och likaså pulsstegringen. Chockartat höll jag gång på gång händerna för huvudet. Jag vill inte spoila avsnittet, för det är verkligen värt att se utan vetskap om vad som händer. Men det är inte bara ett avsnitt som höjer pulsen, det tvingar också fram ett par tårar, mycket till hjälp av Ludwig Göranssons helt briljanta och mycket starka kompositioner. Det finns också utrymme för överraskningar. Peyton Reed har verkligen regisserat ett mästerverk.

Gällande seriens stora stjärna och min favorit, Grogu, ska jag inte avslöja för mycket om hans närvaro här. Men jag kan lova att vi får se honom en hel del i centrum. Precis där han bör vara. 

Jag kan knappt förklara hur fruktansvärt bra säsongsavslutning detta är. Det kommer få fansen att tappa det helt – i positiv bemärkelse. Om jag sa att avsnitt nummer sex är det bästa som gjorts kring Star Wars de senaste åren, måste jag säga att detta är bland det bästa som gjorts i hela franchisens historia. Titta på avsnittet själv, så får du se. Och missa för allt i världen inte att se hela eftertexten. Jag lämnar det där.

This is the way.

NÄSTA ARTIKEL