Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 5)

The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 5)

  • 6 x 45 min
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
16 april 2021
Ebba Pettersson | Recension
16 april 2021

"A couple of guys"

Sam och Bucky lagar en båt tillsammans i det femte avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier".

  • Skapare:
    Malcolm Spellman
  • I rollerna:
    Anthony Mackie, Sebastian Stan, Emily VanCamp m.fl.

"You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villian" säger Harvey Dent i Batman: The Dark Knight, ett citat som på många sätt sammanfattar det näst sista avsnittet av The Falcon and the Winter Soldier.

John Walker får ta konsekvenserna av sitt "handlande" i förra avsnittet och The Flag-Smashers förvandlas allt mer till det kriminella gäng som de utmålats till att vara. Bucky fortsätter även att kämpa med sin identitet.

Det "goda" och det "onda" är inte så svart eller vitt, och Sam verkar vara den enda som kan hitta gråskalan däremellan. Den här serien borde egentligen hetat "The Falcon feat. Winter Soldier", för det är helt klart Sam som sitter i framsätet på den här bilen. När John Walker rycker bort hans vingar i början av avsnittet är det väldigt symboliskt, men det stoppar ändå inte Sam. Han står stadigt med fötterna på jorden, och till skillnad från tidigare superhjältars identitetskriser över vem de är utan sina mantlar och vapen (ping Tony Stark), vet Sam vem han är även utan vingarna.

För James Buchanan Barnes går det lite sämre - men tack vare Sam har han sitt största breakthrough under hela serien, och förutom ett bra snack två snubbar emellan så är han kanske äntligen på väg mot ett bättre liv. Superhjälte, fredsmäklare, kärleksfull storebror till Sarah OCH terapeut. Sam, what a man alltså!

I det femte avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" presenteras även en ny karaktär. Ingen mindre än Julia Louis-Dreyfus i rollen som Valentina Allegra de Fontaine - en före detta S.H.I.E.L.D. agent (som även ska vara med i Black Widow). Det blir spännande att se hur hon kommer att påverka John Walker - och med tanke på att han i slutet av avsnittet tillverkar en ny Captain America-sköld (som lär vara värdelös utan vibranium?) är det kanske nu som han på riktigt blir Captain Americas rival Super-Patriot.

The Flag-Smashers står däremot i bakgrunden och Zemo lämnar serien, trots sina stiliga dance moves, och följer med Dora Milajes tillbaka till Wakanda för att få sitt straff. Isaiah Bradley tar en större plats i det här avsnittet än i seriens andra avsnitt och får äntligen berätta sin historia. Nu är det bara upp till Sam att förvalta den väl.

Men det bästa med det här avsnittet var ändå när Sam och Bucky hjälptes åt att fixa Sams föräldrars båt. Det var allt jag behövde men inte visste att jag behövde. Ett avbrott från John Walker och The Flag-Smashers, och som både kändes nödvändigt och roligt. Sam fick hjälpa sin syster och Bucky fick göra något normalt - att det även hintas om något mellan honom och Sarah är både kul, och lite synd för dem som trodde att det var Sam och Bucky som skulle bli något mer än polare... Nu är de i stället bara "a couple of guys". Men det är i alla fall mer än vad de någonsin tidigare har varit.

Det sista avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" har mycket att leva upp till efter de två senaste avsnitten - men oavsett kommer det kännas ledsamt att inte ha ett nytt avsnitt att se framemot varje fredag.

NÄSTA ARTIKEL