Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 4)

  • 6 x 45 min
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
09 april 2021
Ebba Pettersson | Recension
09 april 2021

America's Ass.

Är Karli Morgenthau en bättre Captain America än John Walker? Det är mycket som ifrågasätt i det fjärde avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier".

  • Skapare:
    Malcolm Spellman
  • I rollerna:
    Anthony Mackie, Sebastian Stan, Emily VanCamp m.fl.

Det fjärde avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" öppnar med en sliten Bucky i Wakanda för sex år sedan. Han har äntligen blivit fri från Hydras hjärntvättning tack vare Dora Milajes Ayo (som i slutet av förra avsnittet dök upp i Lettland), och i det här avsnittet får vi veta att hon har sökt upp Bucky igen - för att utkräva sin hämnd på Zemo efter T-Chakas död i Captain America: Civil War.

Dora Milajes är av förklarliga skäl ute efter Zemo, men innan de kommer för att ta honom får Sam och Bucky en sista chans att använda hans (väldigt obehagliga?) metoder för att komma närmare The Flag-Smashers. Men samtidigt som de på ett sansat sätt försöker få tag i Karli Morgenthau kommer en förbannad John Walker och försöker avbryta uppdraget och ta tillbaka Zemo till fängelset.

The Flag-Smashers visar för varje avsnitt att de är mer än den terroristgrupp som de till en början utmålades att vara. De menar att deras handlingar är för the greater good även om det innebär att döda några människor längs vägen to prove a point - och de resonerar nästan likadant som Bucky, "The ends justify the means".

De förs många intressanta konversationer i det här avsnittet, vilket är något man sällan ser i Marvel-filmer. Sam väljer att prata med Karli, i stället för att använda knytnävarna, och deras samtal får en nästan att sympatisera med båda sidor av myntet, då man förstår bådas tankesätt - ja, tills America's Ass kommer in och förstör allt, vill säga.

Är Karli Morgenthau den riktiga hjälten? Foto: Disney.

Karli representerar "folket" på ett annat sätt än vad medlemmarna i The Avengers någonsin har gjort. Sam känns visserligen mer och mer mänsklig för varje avsnitt som går (och Karli har trots allt Super Soldier-serum i blodet), men ju längre vi kommer på serien blir det svårare och svårare att skilja på The Flag-Smashers "terrorhandlingar" och Avengers "misslyckanden" - som faktiskt har förstört städer och dödat människor, däribland Zemos familj i Sokovia.

Det här avsnittets moralfrågor liknar de som ställdes i Civil War, till skillnad från att budskapet faktiskt når fram här och inte försvinner i meningslöst bråk. Karli jämförs med John och beskrivs som en bättre Captain America än honom, vilket även får en att ifrågasätta vad han ens gör där? Vad kämpar han för? Ett ouppnåeligt ideal som kanske inte ens behövs längre? Karli vet åtminstone vad hon håller på med (något som Johns skäggstubb säger mig att han inte gör).

En bonus i det här avsnittet är även att Sam och Bucky börjar bli kompisar! Den klassiska "We're not partners"-repliken drogs, och det är ett faktum att de är på väg åt rätt håll. Eller? The Flag-Smashers och John Walker har kanske äntligen fört dem samman, trots att deras relation nog kräver mer jobb än så för att bli långvarig.

I det fjärde avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" visar Marvel hur bra de kan vara om de bara ger saker lite tid, och skippar några fighting-scener - även om jag såklart uppskattade att Bucky fick använda sin arm lite mot slutet.

NÄSTA ARTIKEL