Culprits (säsong 1) – ruggigt underhållande på Disney+

Culprits (säsong 1) – ruggigt underhållande på Disney+

  • 8 x 40 min
  • Drama, Thriller
  • Disney+
07 november 2023 kl. 20:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det tvåsidiga myntet av en före detta kriminell utmanas i Disney+ nya serie

I morgon är det premiär för "Culprits" på Disney+. Filmtopps Will Sandkvist hyllar seriens inledande avsnitt och ser ivrigt fram emot mera.

  • Skapare:
    J. Blakeson
  • I rollerna:
    Nathan Stewart-Jarrett, Kirdby, Ned Dennehy m.fl.

Regissörduon J. Blakeson och Claire Oakley är aktuella med den nya kriminalthrillern Culprits – en serie i åtta avsnitt med Nathan Stewart-Jarrett, Kirby och Ned Dennehy i huvudrollerna. Där de flesta kriminalhistorier slutar – efter ett rån med hög insats – har besättningen av elitkriminella gått skilda vägar i ett försök att lämna sina gamla liv bakom sig. Men saker blir sällan som man tänkt sig. Dåtid och nutid kolliderar när en hänsynslös lönnmördare börjar angripa dem en efter en. Varför förföljs de, vem ligger bakom kaoset och kommer de att kunna hitta varandra i tid för att skydda sig själva och de människor de älskar?

Intressant spin på din klassiska kriminalserie

Starten på Culprits lämnar mig inte besviken. I början möts vi av vad på utsidan ser ut att vara en alldaglig familjeman, som bryr sig om sina barn och partner och som vill bidra till samhället, men vi inser snabbt att vår huvudkaraktär, som går under många namn, spelad av Nathan Stewart-Jarrett, är ett tvåsidigt mynt med en allt annat än alldaglig bakgrund.

Vi får idén om att Jarretts karaktär är redo att släppa det kriminella och leva ut sitt nya liv, men det förflutna vill inte riktigt släppa taget. Hans tidigare handlingar går från att vara våldsamma minnen till en aktiv hotbild när spelplanen vänds och de tidigare jägarna blir de jagade.

Culprits
Nathan Stewart-Jarrett i "Culprtis". Foto: Disney+

Ivriga förväntningar på vad som komma skall

Serien erbjuder snygga koreograferade actionscener, intressant karaktärsbyggnad samt god POC- och queer representation både i huvudrollen och de större karaktärerna. Det är en intressant twist på den klassiska drama-handlingen med en före detta brottsling som försöker återvända till ett normalt liv samtidigt som han jagas av sitt förflutna.

Allt börjar utmärkt, drar in publiken och skapar ett behov av att se mer. Manusförfattarna sår ett frö av nyfikenhet och inte bara kring vad som hände i det förflutna som nu gjort karaktärerna till en måltavla utan också vem som är hjärnan bakom operationen. Jag ser ivrigt fram mot vad mer Culprits har att erbjuda.

“Culprits” har premiär i morgon, 8 november, på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL