Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Spidey and his amazing friends

Spidey och hans fantastiska vänner (2021)

  • 11 x 4 min
  • Barn, Äventyr
  • Disney+
Fredrik Edström | Recension
23 juli 2021
Fredrik Edström | Recension
23 juli 2021

Disney bjuder på Spidey-äventyr för småttingarna

Spider-man tar med sina två spindel-kompisar på äventyr i barnprogrammet Spidey och hans fantastiska vänner. Resultatet är ett harmlöst och genomgående mysigt äventyr för de allra minsta.

  • Manus:
    Ashley Mendoza
  • I rollerna:
    Benjamin Valic, Jakari Fraser, JP Karliak m.fl

Undertecknad är ett massivt fan av Spider-Man. Puberteten tillbringades på biosalonger tillsammans med Sam Raimis ursprungstrilogi eller med blicken begravd i en serietidning. Jag är, helt enkelt, en smula partisk. Givet också därför duktigt emotionellt investerad i vart Marvel väljer att ta vägen med allas vår kvartersspindel.

Nu riktar sig Disney till de absolut yngsta i rummet med en harmlös animerad serie av kortfilmer vid namn Spidey och hans fantastiska vänner. Indoktrineringen ska börjas tidigt.

Konceptet är enkelt och okomplicerat. Vi bjuds på elva avsnitt á fyra minuter där vi får följa Spidey och hans fantastiska vänner på diverse fristående uppdrag. Glöm kataklysmiska handgemäng med Thanos  - nu är det gulligull för kidzen som gäller.

Spindelpatrullen hjälper medborgare att fånga in bortsprungna katter, förrymda djurparksapor och bortslarvade sparkcyklar. Under äventyrens gång swishar en hel del bekanta super-ansikten så som Ms. Marvel, Black Panther och Hulk förbi. 

Jag tror jag talar för samtliga föräldrar när jag påstår att barnprogram kan vara den kulturella motsvarigheten till en ordentlig omgång rännskita. Hysteriska färgexplosioner, gällt gapande och vansinniga ljudeffekter klöser på vuxnas stressade själar och lockar till att knapra oheliga mängder blodtrycksmedicin.

På förhand var jag orolig att Marvel's Spidey and His Amazing Friends skulle vara just ett sådant barnprogram. Tack och lov hade jag fel.

Tempot är lugnt och historierna vågar vara enkla och banala anekdoter utan moralkakor. Varje avsnitt är fristående med återkommande karaktärer och passar därför perfekt när en småbarnsförälder har några minuter att slå ihjäl.

Den animerade stilen för tankarna till en något mer basal version av Pixars digra katalog och bidrar till en ständigt fluffig och mysig atmosfär och någon anledning till moralpanik över  groteskt underhållningsvåld finns det ingen anledning att ha. De engelska röstskådespelarna håller hög klass, men i vanlig ordning svajar kvalitén ordentligt i den svenska. 

Finns det något här för den vuxna publiken då? Nej, tyvärr. Spidey and His Amazing Friends riktar sig ogenerat och enbart till barnen i rummet. Här ses inte skymten av självmedvetenhet eller lekande med mytologin så som de ypperliga Lego-filmerna. Det ryms inte mycket på fyra minuter per avsnitt och som vuxen betraktare finns det ingenting att hämta, tyvärr.

Spidey and His Amazing Friends kommer därför inte lyckas samla familjen i soffan för en mysig filmkväll, i alla fall inte utan några djupt sovande vuxna.

Är detta ett problem? Knappt. En superhjältefixerad 33-åring är inte målgruppen. Min vuxna blick är inte en rättvis domare av seriens underhållningsvärde men vad jag kan säga är att det inte finns något provocerande undermåligt eller inkompetent i seriens utförande.

Spidey and His Amazing Friends är ett fullständigt harmlöst och mysigt första steg in i superhjältarnas glada värld - må indoktrineringen börja!

Scrolla vidare för fler recensioner!

NÄSTA ARTIKEL