Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ron rör om. Foto: 20th Century Studios

Ron rör om (2021)

 • 1 tim 47 min
 • Animerat, komedi
 • Disney+
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
17 december 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
17 december 2021

Rörigt och samtidigt underhållande med roboten Ron.

Ständigt dyker nya uppfinningar upp när det kommer till teknik och sociala medier. Den animerade filmen "Ron rör om" visar att teknikens under inte bara kommer med positiva saker.

 • Regi:
  Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez
 • Manus:
  Peter Baynham, Sarah Smith
 • I rollerna:
  Jack Dylan Grazer, Zach Galifianakis, Ed Helms, Olivia Colman m.fl

MER LÄSNING:

Alla på skolgården leker med sina små robotar, B-bots, som vet allt om sina ägare och vad de gillar. Det är genom dessa som alla har sina vänner och sin fritid. Alla utom Barney. Hans familj har inte råd att köpa en till honom, vilket resulterar i att han blir helt utan en vän och blir utanför på skolgården.

Men så en dag lyckas hans pappa och farmor få tag på en B-bot efter att den ramlat av en budbil till den stora B-botbutiken. Men Barneys B-bot Ron funkar inte som alla andra B-bots. Snabbt ställer Ron till med trubbel och får alla B-bots att balla ur på ett sätt som det massiva företaget bakom robotarna inte alls var förberedda på. 

"Trevlig trots rörig."

Att skaparna bakom "Ron rör om" hämtat viss inspiration från Wall-E är det inget tvivel om. Precis som i Pixars film från 2008 är det den lilla söta roboten som är den här filmens största stjärna. Ron är både charmig och lite korkad, men vill också alltid väl. Det är också Ron som ligger bakom en klar majoritet av filmens skratt och roligaste stunder. Utöver Ron är den dessvärre mest rörig och får inte riktigt till det med handlingen i filmen.

Filmen fokuserar mycket på att förklara och visa hur dåligt det är med skärmar, att sociala medier inte alltid är bra och att det är viktigt att ha vänner även utanför nätet. Mycket av detta vet nog både unga och vuxna, men filmen envisas med att förtydliga detta. Samtidigt passar den på att lära unga att alla företag inte alltid vill kundens bästa och att informationsinsamling är något som inte heller alltid är särskilt bra. Helt enkelt lite för mycket upplärning.

Ron rör om. Foto: Disney+.
Foto: Disney+.

Trots det lyckas filmen ändå bjuda på både värme, humor och en hel del hjärta. Det är svårt att inte känna för Barney i hans ensamhet och hans pappa som bara vill sitt barns bästa. Samtidigt är det svårt att inte le åt vissa saker som Ron gör eller säger. Men som sagt lyckas man inte riktigt med handlingen och en bit in i filmen börjar den halta allt mer och lyckas inte riktigt ta sig upp eller få någon balans innan filmen är slut. Rörigt var ordet.

"Ron rör om" är en varm och underhållande film får en att le, trots att den kanske lägger lite väl stor vikt vid att visa att skärmar inte alltid är bra. Även om den inte kommer upp i samma nivå som många animerade filmer av Pixar, så är den ändå helt klart värd att se. Mycket tack vare filmens charmiga stjärna, Ron.

 

NÄSTA ARTIKEL